Maaltijdprogramma Nursery School

Met onze vorige nieuwsbrief hebben wij u bijgepraat over wat er in Jiboro tot eind zomer 2010 is gebeurd.
In december zijn we weer in Jiboro geweest en hebben twee keer een uitgebreid bezoek gebracht aan de Rainbow Nursery School.

Natuurlijk hadden we voor alle kinderen een cadeautje meegenomen. Twee kleine boekjes met een pennetje in een leuk plastic pakje. We hadden niet verteld dat we zouden komen en Ineke de Rijk, onze contactpersoon van de Stichting Care Foundation The Gambia, had op ons verzoek ook niets gezegd. We wilden graag de dagelijkse gang van het schoolleven zien en dat is heel goed gelukt.

Volkomen verrast

De allerkleinste kindertjes zaten heel ijverig getallen en cijfers op te dreunen. Drie moeders waren volop bezig met het voorbereiden van de warme maaltijd. Rijst met groenten en gerookte vis. De kruiden/pepers werd in een houten pot gestampt en de rijst stond te pruttelen. Volkomen verrast waren ze om ons onaangekondigd weer te zien.

We hebben tijdens de rondgang gezien dat er in het afgelopen jaar veel is gebeurd. Alles is geschilderd en opgeruimd. De ovens en de keuken zien er goed uit en functioneren nu heel goed. De schooltuin is opgeknapt en de tuinman was aan het werk. De groenten, voornamelijk cassave worden verwerkt in de dagelijkse maaltijd.

We hebben gezien dat de klaslokalen keurig zijn geschilderd en alle kasten zijn,
dankzij een sponsor, gevuld met leermiddelen. Weliswaar zijn ze nog niet optimaal in gebruik, maar ook daar wordt aan gewerkt. De kinderen zijn nu verdeeld naar leeftijd en dat is erg goed maar het nadeel hiervan is dat de overdekte ruimte, waar anders werd gegeten, nu gebruikt moet worden door de allerkleinsten. Eigenlijk is er een lokaal te weinig.

We hebben ook uitgebreid met de nieuwe onderwijzers gesproken. Er zijn 2 jonge leraren aangesteld, Buba en Momodou, jonge mannen uit Jiboro, die enthousiast en serieus zijn. Zij volgen een 3-jarige opleiding van telkens twee maanden op het Gambia College. De Stichting CTGF vond het erg belangrijk dat zij deze cursus zouden volgen zodat zij de kinderen straks met meer kennis beter kunnen onderwijzen. Veel kleuterscholen worden in Gambia zonder kennis van zaken opgezet. Daarom heeft het Ministerie van Onderwijs deze cursus in Early Childhood Education opgezet. Zo wordt straks ook de Rainbow Nursery School officieel erkend.

Het enthousiasme van de leraren was goed te zien aan de kinderen. We hebben met aandacht geluisterd en meegeleefd met een prachtig maar droevig lied over de muskietvlieg die tot in de palmboom vliegt maar…het loopt niet goed met hem af.

Prachtige donkere ogen

Het was een heel leuk bezoek en we waren blij om te zien hoe, met in onze ogen weinig geld, zo veel goeds gedaan kan worden. En natuurlijk smelten we voor die prachtige donkere ogen van die kleine kindertjes die daar op een plastic stoeltje in het lokaal zitten. We zijn dankbaar dat wij met het geld van onze gevers uit Nederland hun dagelijks leventje iets gemakkelijker kunnen maken en hun buikje kunnen vullen met een lekkere warme maaltijd.

Natuurlijk hebben we veel foto’s gemaakt, ook van het bereiden van de maaltijd. Het eten van de kinderen hebben we niet meegemaakt, het voor-bereiden van de maaltijd was nog lang niet klaar.

We hebben in Jiboro een nacht geslapen om daar het dagelijkse leven te kunnen meemaken en hebben ook het ziekenhuis in vol bedrijf gezien. Het Health Centre voorziet in een grote behoefte voor een wijde omgeving van Jiboro. Er komen steeds meer patiënten, ook uit Senegal en Guinee Bissau. In het afgelopen jaar zijn er veel baby’s geboren, zelfs in 1 maand 24 en alle baby’s waren gelukkig gezond.

Dat betekent ook dat de Rainbow Nursery School geen zorgen hoeft te hebben of er voldoende leerlingen zullen zijn in de toekomst! We hebben nu de zorg voor 120 kinderen die 1 goede maaltijd per dag krijgen.

In onze vorige nieuwsbrief schreven we dat de school eigenlijk dringend groot onderhoud nodig had. Er is al veel gedaan maar nog beter zou zijn een nieuwe school met meer lokalen en speel-ruimte. Daaraan is achter de schermen hard gewerkt. Er zijn subsidies aangevraagd, sponsors aangeschreven en dat heeft succes gehad! Deze week is het bericht binnengekomen dat enkele stichtingen subsidies hebben toegezegd om een nieuwe school te bouwen op het terrein van het bestaande schooltje. Heel blij zijn we daar mee. De watervoorziening en de toiletten zijn ook dringend aan vervanging toe.

Wanneer met de bouw gestart wordt is nog niet zeker. In juni en juli is de school gesloten omdat veel kinderen door de vele regen die dan valt niet kunnen komen lopen over de onbegaanbare wegen. En dan kan er ook niet gebouwd worden. In de volgende nieuwsbrief zullen we u ongetwijfeld meer kunnen vertellen.

Tijdens ons verblijf bij Het Narang Health Centre hebben we ook de zieke kinderen gezien, ziek van de malaria die daar nog veel voorkomt. Daarom is goede voorlichting zo belangrijk. Voorlichting voor hygiëne en om muskietennetten te gebruiken, maar ook voorlichting om te kiezen voor minder kinderen, zodat je voor de kinderen die je krijgt goed kunt zorgen. Je moet in staat zijn om ze eten te kunnen geven en ze naar school te kunnen laten gaan. Dat is een goede toekomst voor kinderen en ook voor Gambia. Minder kinderen betekent in Gambia iets meer uitzicht op een baan later en op een beter leven.

Bij het Health Centre is inmiddels een groter Skill Centrum in gebruik genomen. Gestart is met 15 meisjes in opleiding en 4 leerkrachten. Er is een winkeltje opgezet waar de gemaakte kleding, sieraden, gebatikte lakens enz. worden verkocht. Met het verdiende geld verkrijgt het skill centrum een inkomen en kan het blijven draaien. Toiletten, een timmerwerkplaats en een bakkerij zijn er inmiddels bijgebouwd. De bakkerij zal in een grote behoefte voorzien omdat er nu meer brood gebakken kan worden op een hygiënische manier. De plaatselijke bakkerij is veel te klein. Dankzij subsidies en sponsors kon dit allemaal gerealiseerd worden.

Ons verblijf in Jiboro heeft ons laten zien dat er toekomst is voor dit “kleine dorp” in deze arme streek van Gambia. De plaatselijke bevolking ziet wat er gerealiseerd kan worden en is ons en uiteraard ook u erg dankbaar voor alle voor-zieningen en vooruitzichten voor de toekomst die nu geboden worden. Wij zijn blij dat wij hieraan kunnen bijdragen. Voor de kleine kinderen op de kleuterschool betekent 1 warme maaltijd per dag meer weerstand tegen ziektes, zoals malaria. Met uw hulp willen we dat ook dit jaar weer mogelijk maken.

Namens alle kleine kinderen van de Rainbow Nursery School bij voorbaat heel veel dank voor uw hulp.

Jan & Greet Jacobse, Voorburg

Gepubliceerd door Bestuur CFTG

De Stichting Care Foundation The Gambia is sinds 2000 actief in het dorp Jiboro en omgeving om de leefomstandigheden van de bevolking te verbeteren. Dat doen we door het bevorderen van een goede gezondheidszorg en een betere educatie. Financiële steun en kennisoverdracht is daarbij belangrijk. In de afgelopen jaren zijn er veel verschillende projecten opgezet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: