Narang Health Centre

Inleiding

Het dichtbevolkte Gambia is het kleinste land van Afrika. Het behoort tot één van de armste landen ter wereld. De gezondheidszorg staat op een laag peil. Er is een gebrek aan goede klinieken, artsen, medicijnen en goede materialen. Daardoor is het sterftecijfer hoog. Door het gebrek aan medische materialen is het moeilijk om hygiënisch te werken. Te veel baby’s en moeders sterven tijdens zwangerschap, geboorte of kraamperiode. Een bijkomend probleem is dat patiënten soms behoorlijke afstanden moeten overbruggen om bij een ziekenhuis of medische post te komen. In de dorpen beschikken weinig mensen over een auto.

Dit alles is de reden geweest om in 2000  het Narang Health Center te bouwen. We beschikken over een goede en ruime verlos- en kraamafdeling, 3 opname kamers, een laboratorium en een tandartsenpraktijk. Het Narang Health Center wordt door inwoners van Jiboro en de omliggende dorpen gebruikt. Ook hebben we patiënten uit Senegal want de grens is 1.5 kilometer bij ons vandaan.

Consultatiebureau

We krijgen erkenning van het Ministerie van Gezondheid waardoor zij hun maandelijkse consultatietracking voor Moeders en Kinderen naar ons Health Center hebben verplaatst. Eén keer per maand komen artsen en verpleegkundigen naar Jiboro om zwangere vrouwen te controleren, baby’s en kleine kinderen te wegen en te vaccineren. Per maand worden er zo’n 500 consultaties gedaan.

Laboratorium

Wij kunnen patiënten testen op malaria, suikerziekte, HIV/AIDS, HB.
Het ministerie van Gezondheid ondersteunt ons met het testmateriaal en de medicatie voor malaria. Malaria komt helaas veel voor in Gambia. In de maanden augustus tot en met november is het malariaseizoen. Na een positieve test kunnen we de patiënt een goede medicatie geven.

Ambulance

Doordat we over een ambulance beschikken kunnen we patiënten die we niet kunnen behandelen naar een groter ziekenhuis brengen.

Tandartspraktijk

Door het ontbreken van voorlichting en adequate behandeling is de staat van mond- en tandverzorging in Gambia erg slecht. Mondgezondheid wordt gezien als belangrijk onderdeel van iemands algemene gezondheidstoestand. Daarom hebben we een volledig ingerichte tandartsenpraktijk gebouwd. Tandartsen uit Nederland en België komen geregeld om patiënten te controleren en te behandelen.

Wat doen wij?

Wij betalen de salarissen van 15 personeelsleden: een manager, artsen, verpleegkundigen, laborant, vroedvrouwen, schoonmakers en chauffeur. Wij zorgen voor het onderhoud van het gebouw en de ambulance. In juni 2019 hebben we een groot benefiet gehouden waardoor we een grotere renovatie van het Health Centre konden uitvoeren. Verder versturen we vanuit Nederland met behulp van sponsoren medische materialen en medicijnen.

Foto’s

%d bloggers liken dit: