Nieuwsbrief – Februari 2012

Sinds ons laatste nieuws in januari zijn er weer diverse ontwikkelingen geweest in Jiboro. Via een bevriende vriend is een tandarts uit België, Marc Knevels en zijn zoon Niels, die ook tandarts is, in contact gekomen met onze stichting, Marc was erg geïnteresseerd in onze projecten en natuurlijk speciaal in het tandartsproject. Hij vroeg of hij samen met Niels naar Jiboro kon komen. Het zou voor beide de eerste keer zijn om in een ontwikkelingsland te werken en om eens te kijken hoe het daar gaat. Natuurlijk hebben wij, ja, gezegd en dat wij het erg fijn zouden vinden als zij zouden komen.

Na een aantal mails is er een datum geprikt en in januari zijn Marc en Niels voor een week naar Gambia vertrokken. Zij zijn 2 x 2 dagen in Jiboro geweest en hebben in die tijd zo’n 80 patiënten kunnen behandelen en tevens natuurlijk ook, een klein beetje de sfeer van het dorp en Gambia kunnen opsnuiven.


Hieronder staat een klein stukje van het verslag van Marc.

Men is het best af met een simpele mechanische dentale installatie. RX is overbodig want daar zijn ook geen ontwikkelbaden. RX zou ik sowieso als overbodig beschouwen vermits men zich in Jiboro toch enkel met de basis thk kan bezighouden dwz extracties met in de toekomst eventueel vullingen in composiet.
De tandtechnische motor is stuk en naar mijn inzicht niet te herstellen. Het is ook ’n veel te oude motor.

  • We hebben grote schoonmaak gehouden in het kabinet. Er stond veel te veel op ’n hoop en de meeste zaken zijn onbruikbaar of verlopen. Less supplies creates more structure.
    -Instructie van het personeel voor hygiëne. De 1-2-3 regel is aangeleerd. De oppervlaktes zijn clean en het instrumentarium is gedesinfecteerd. Sterilisatie is overbodig (niet haalbaar) voor de werkzaamheden. Handschoenen en mondmaskers moeten wel aanwezig zijn.
  • De focus ligt volledig op extractie
  • Het basisprobleem voor THK is de persoonlijke hygiëne en de gewoontes. Men drinkt dagelijks thee met ’n enorme hoeveelheid suiker. Dit is blijkbaar hun coca cola. Gebit wordt niet gereinigd. De suikers verzuren en de tanden van de mensen zijn ’n ruïne! Heb zelden zulke slechte gecarieerde monden gezien als in Jiboro.
    Daar dit ’n structureel probleem is en ’n diepgaande aanpak vraagt zullen de thk behandelingen zich enkel toespitsen op extracties. Vullingen plaatsen in dergelijke monden is water naar de zee dragen.

Desalniettemin hebben wij ’n toffe tijd gehad en werden we netjes verzorgd en gehuisvest. De mensen waren blij met de professionele aanpak wat al vlug resulteerde in ’n stroom patiënten die ook wilden behandeld worden. Helaas hadden we onvoldoende anesthetica bij en is er door Tafa nog wat extra bezorgd.

Marc en Niels hopen nog een keer terug te komen en daar zijn wij allemaal erg blij mee.


In januari kwamen ook Maria en Hans, één van de opticiens echtparen die in november samen met een oogarts op divers plaatsen in Gambia oogmetingen hadden gedaan, weer terug o.a. ook naar Jiboro om de brillen die in Nederland waren gemaakt af te leveren en af te passen en natuurlijk was iedereen blij om nu met hun nieuwe bril zo meer veel te kunnen zien.
Waarschijnlijk is er in november weer een nieuwe missie van de st. Zienderogen want zoveel mensen hebben oogproblemen in The Gambia.

Namens de bewoners van The Gambia en namens de st. CFTG wil ik heel graag Marc, Niels en Maria en Hans heel hartelijk danken voor hun inzet en wij hopen dat zij weer terugkomen.

Verder zijn we begonnen met de bouw van de nieuwe klaslokalen voor de Rainbow school en is de borehole bij de school gedrild.
De rijstmaalmachine is aan de vrouwen coöperatie overhandigd, nu kunnen de vrouwen de rijst op een makkelijke manier malen. De gemalen rijst wordt o.a. gebruikt voor pap voor de kinderen.
Jullie zien dat er weer veel is gebeurd in een vrij kort tijd.

Wij gaan nu kijken of wij de tractor met toebehoren kunnen gaan aanschaffen zodat deze voor het regenseizoen begint in Gambia is en de boeren hun land makkelijker en beter kunnen gaan omploegen zodat de opbrengst van de landbouwgronden groter zal zijn.

Paasfair 2012

Donderdag 22 maart is weer de boerderijfair in Lekkerkerk geweest, zij haalden voor ons € 750,00 op.

Alle medewerkers heel hartelijk bedankt voor jullie inzet.

Pinksterfair 2012

De Pinksterfair/ braderie uit Lekkerkerk heeft weer hele goede zaken gedaan. De omzet was € 1000,00.

Voor iedereen die zich heeft ingezet: heel hartelijk bedankt, namens de stichting Care Foundation The Gambia.

Gepubliceerd door Bestuur CFTG

De Stichting Care Foundation The Gambia is sinds 2000 actief in het dorp Jiboro en omgeving om de leefomstandigheden van de bevolking te verbeteren. Dat doen we door het bevorderen van een goede gezondheidszorg en een betere educatie. Financiële steun en kennisoverdracht is daarbij belangrijk. In de afgelopen jaren zijn er veel verschillende projecten opgezet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: