Pasgeboren
HIV/AIDS in Gambia

De stichting Care Foundation The Gambia ondersteunt de Jiboro school op diverse gebieden.
Het is een Primary - en Junior Secondary School.
Omdat er nauwelijks transport is naar Brikama wat 35 km verderop ligt of naar Serrekunda 40 km verderop, moesten de kinderen die naar deze scholen gingen bij familie of kennissen worden ondergebracht, wat heel vaak een groot probleem is omdat de meeste gezinnen nogal uitgebreid zijn en er dus nauwelijks plaats is voor andere. Maar gelukkig is daar nu een eind aan gekomen en kunnen de kinderen gewoon thuis blijven.
Hoewel er klaslokalen zijn bijgebouwd is de school in Jiboro te klein om alle kinderen op dezelfde tijd les te geven, ook het aantal leerkrachten is te weinig. Er wordt nu dus in groepen les gegeven. De leraren draaien vaak twee roosters, wat uiteraard een zware belasting voor hen is.

Zomer 2012:
5 studenten van het Fontys College Tilburg namen contact op met Ineke de Rijk met de vraag of zij een project had voor hun, zij doen een studie evenementen en in het kader van hun opleiding moesten zij in een half jaar een evenementenproject opzetten. Gekozen werd er voor een project voor de Jiboro Primary- Junior Secondary School
Hierbij een kleine beschrijving van het doel:
Het doel van het project is het organiseren van een sportevenement voor kinderen van de Jiboro school.
Hiernaast zullen we materialen meenemen en achterlaten om een voetbalveld te realiseren. Dit sportevenement heeft plaats gevonden na een verplichte Aids/HIV-voorlichting voor de jongeren tussen 12 en 16 jaar.
Het doel zal bereikt worden door middel van een driedaags evenement. Tijdens deze drie dagen zullen twee elementen naar voor komen. Er zal voorlichting gegeven worden over Aids en HIV. Aids is een veelvoorkomende ziekte in Gambia waar nog veel onduidelijkheden over bestaan. Daarnaast zullen wij een voetbaltoernooi organiseren met de door ons meegebrachte attributen. Deze drie dagen zullen gericht zijn op kinderen van 12 tot 16 jaar.

Het waren geweldige dagen en de hele school heeft genoten van het voetbaltoernooi, zoiets was nog nooit georganisieert, de ruim 1000 leerlingen en alle leerkrachten waren dan ook in opperbeste stemming en er werd geschreeuwd en gejuicht als er een goal werd gemaakt. Er waren jongens en meisjes teams en vooral de meisjes waren geweldig om te zien met hoeveel inzet zij speelde. De laatste dag was de finale en de winnende teams kregen allemaal een set voetbalkleding en de school kreeg veek t shirts en voetballen. Maar ook de HIV/Aids voorlichting was een succes, veel vragen werden er gesteld want wat is de kennis nog beperkt op dit gebied. Er werden voorlichtingsboekjes uitgedeeld die gemaakt waren door de 5 studenten daarin kon men heel veel terug vinden en wij denken zeker dat de school nu meer gaat doen op het gebied van de voorlichting maar zij zullen waarschijnlijk ook nog wel een voetbal toernooi gaan organiseren want dat was een Heel Groot Succes!!!

Bedankt allemaal voor jullie inzet en voor de meegbrachte en gedoneerde materialen.Klik hier om naar de galerie te gaan.


Klik hier om naar de galerie te gaan.