Pasgeboren
HIV/AIDS in Gambia

HIV / AIDS in The Gambia

De cijfers die ik op de website van STOP AIDS NOW heb gevonden over het aantal patiënten in The Gambia is onrustbarend.
In 2006 waren 20.000 volwassenen besmet, dit is 2,4%, van de bevolking van The Gambia. Het aantal is misschien nog wel hoger omdat niet iedereen naar de dokter gaat, zeker niet in het binnenland en er nog niet overal testen worden uitgevoerd.
Er zijn 1300 aids doden en 3800 aids wezen. Dit aantal wordt ieder jaar groter, hoewel het misschien niet zo groot is als in andere landen moeten wij er met z’n allen aan werken dat dit aantal niet steeds meer groeit.

Het Narang Health Centre in Jiboro gaat een grote rol in de regio vervullen tegen het verspreiden van het virus en om voorlichting te geven, zeker ook aan de jongeren.
Het Ministerie van Gezondheid in The Gambia heeft in samenwerking met Unicef/The Gambia en Concern Universal, een Engelse Organisatie, een HIV/AIDS programma opgezet om stafleden van health centra’s op te leiden zodat zij de symptomen kunnen herkennen.
Zeer belangrijk is ook de overdracht van moeder op kind tijdens de zwangerschap, indien men er op tijd bij is zijn er medicijnen die het verspreiden van het virus kunnen voorkomen.
Testen hiervoor moeten kunnen worden uitgevoerd in een laboratorium.
De staf van het health centrum is opgeleid om de testen uit te voeren, patiënten te begeleiden en om voorlichting te geven.

Jiboro is 1½ km verwijderd van de grens met Senegal, de Casamance, waardoor er veel grensoverschrijdingen zijn van vrachtverkeer, tevens zijn er veel tijdelijke overheidsbeambten aanwezig, beide geven een groot risico op verspreiding van het virus.
Veel bewoners in de regio hebben familiebanden in beide landen en zij reizen dus veel op neer wat ook een risico met zich meedraagt.
Veel patiënten uit Senegal komen reeds naar het Narang Health Centre omdat er in hun regio geen gezondheidszorg aanwezig is.

Gezien de ligging van het Narang Health Centre heeft het Ministerie van Gezondheid besloten dat het een regio functie gaat vervullen in de strijd tegen het virus.

De stichting Care Foundation The Gambia is dankbaar dat het health centrum hiervoor is uitgekozen en om zo mee te kunnen en mogen helpen aan de strijd:
Het overwinnen van het HIV/AIDS virus.

Klik hier om naar de galerie te gaan.