School voor kinderen met een beperking

De leraren

Bakary Fatty

Bakary Fatty woont in Brikama en reist elke dag met het lokale vervoer naar Jiboro. Hij is de hoofdleraar van de school voor kinderen met een beperking. Daarvoor was hij al een leraar in het reguliere onderwijs. Hij heeft op de St. Johns, een grote dovenschool een aanvullende opleiding gedaan. Daar heeft Mirjam Abbes hem in 2013 voor het eerst ontmoet. Samen hebben ze besproken hoe de school er uit zou komen te zien.

Bakary is een hele geduldige leraar met hart voor de leerling. Is er een schoen kapot van een leerling dan is Bakary verdwenen naar de schoenmaker, is het geld van een leerling verloren voor wat lekkers in de pauze dan wordt dat betaald uit eigen zak en is een leerling ziek dan gaat Bakary ermee naar het ziekenhuis.

De baan die Bakary heeft is niet gemakkelijk. Hij begon in 2016 met leerlingen in de leeftijd tussen de 4 en de 30 jaar. En daar zaten toen ook drie leerlingen met een verstandelijke beperking tussen. Wij hebben samen onze weg daarin moeten vinden.

De samenwerking verloopt goed. Dat komt omdat er wederzijds vertrouwen is. Het werkt niet om te zeggen: dit moet zo, of dit is niet goed. Maar meer: hoe kunnen we dit oplossen, wat vind je van…? Leren van elkaar is daarbij belangrijk. Mirjam is gewend om dingen met humor op te lossen.  Helaas begrijpen veel Gambianen haar humor meestal niet. Maar Bakary is na 7 jaar gelukkig wel zo ver dat hij zegt: “Dat was zeker een grapje?”

Bakary Fatty

David Camara

David Camara woont in Jiboro. Hij komt vanuit een andere baan. In 2011 kreeg hij een ongeluk, kwam in een rolstoel terecht en kon zijn werk niet meer doen. In 2017 hebben we hem aan ons team toegevoegd. En dat is een hele goede keuze geweest. Aan de ene kant heeft iemand die intelligent en nog jong is, iets voor anderen kan betekenen en een boegbeeld is voor kinderen met een beperking een baan. En aan de andere kant heeft de school er een extra gemotiveerde kracht bij. En dat was hard nodig. De groep kon toen in tweeën gesplitst worden.

David geeft les aan de jongere kinderen. Hij leert ze gebarentaal, tellen, rekenen en het alfabet. En ze kunnen bij hem in de klas heerlijk spelen. Ze zijn gek op hun leraar. Ze zoeken hem zelfs thuis op.

Mirjam Abbes en David hebben als Mirjam in Nederland is veel app-contact. Als er dan iets te regelen valt is hij degene die dat op zich neemt.

David Camara

Gibby Conteh

Gibby Conteh woont in Jiboro en is de timmerman van het dorp. Eind 2018 werd het skillcenter van de school voor houtbewerking geopend. We zochten een timmerman die les kon geven, bereid was gebarentaal te leren en met kinderen met een verstandelijke beperking kon omgaan. En dat kan Gibby! Hij is rustig en weet de kinderen te temmen als ze met het gereedschap rondlopen. Gibby is kort van stof, dus Mirjam Abbes was erg blij toen hij na een paar weken zei: “dit is leuk!”

Gibby Conteh
%d bloggers liken dit: