2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
Verhalen

2013

Jaarverslag 2013

Op de drempel van het Oude Jaar 2013 en het Nieuwe Jaar 2014 en omdat de voorzitter Ineke de Rijk gedurende januari t/m half februari in Jiboro zal verblijven, sturen wij u vroeger dan anders het jaarverslag 2013.
Allereerst wenst het bestuur van de Stichting CFTG u een Vrolijk Kerstfeest en een heel Gelukkig en Zonnig 2014 toe, dat de zon zowel letterlijk als ook figuurlijk voor u mag schijnen in 2014 zodat u net als dit jonge Gambiaanse jongetje de toekomst met een grote gekleurde bril zonnig tegemoet zal zien!!!!

Narang Health Care Centre Jiboro
Wij zijn erg blij en trots om te zien hoe het Narang Health Care Centrum door zoveel bewoners uit Jiboro en de omgeving wordt gebruikt en dat wij erkenning krijgen van het Ministry of Health. Zij hebben hun maandelijkse consultatietracking verplaatst naar ons health centrum.
Door dit consultatieprogramma is het mogelijk dat er meer baby’s in het health centrum worden geboren.. We zijn ook erg blij dat de Stichting Baby Hope ons weer van heel veel kraampakketten heeft voorzien. Ook kreeg de Stichting CFTG een geldelijke donatie van Baby Hope en de MRC Nederland. Daarmee kan diverse medische apparatuur worden aangeschaft.
Twee van onze junior-verpleegsters hebben in mei hun 2-jarige opleiding met goed gevolg afgerond en zijn weer teruggekomen op het health centrum. Het betekent dat de Stichting CFTG nu beschikt over een goed opgeleide staf.
In september kwam Liesanne Bouwma, gynaecologe, voor een week naar Jiboro. Zij was al een paar keer eerder geweest om haar kennis te delen met de staf van het health centrum.
Liesanne had een gedoneerd echo apparaat meegenomen. Daarmee heeft zij in de tijd die zij bij ons was zo’n 80 zwangere vrouwen kunnen onderzoeken en uitleg kunnen geven aan onze staf over het gebruik van het echo apparaat.
Een patiëntenkamer hebben we omgebouwd tot echo-kamer en trainingsruimte. Liesanne heeft er verloskundetraining gegeven aan de staf en aan een aantal TBA's (Traditional Birth Attendents) die in de dorpen de bevallingen doen.
Het is de bedoeling dat Liesanne geregeld terug komt. Daar is de Stichting CFTG, maar zeer zeker ook de staf, erg blij mee want zo wordt hun kennis op het gebied van bevallingen en gynaecologie alleen maar groter.
Een groep Spaanse tandartsen, die al jaren in de Casamance/Senegal werkzaam zijn, kwam ook een paar dagen in onze tandartspraktijk werken. Er is beloofd dat zij geregeld terug zullen komen en er gekeken zal worden wat voor samenwerking er tussen deze foundation uit Spanje en de Stichting CFTG gerealiseerd kan worden.
In september, oktober, november en december zijn er altijd heel veel patiënten met malaria. Het is dan de drukste tijd in het health centrum. De stichting CFTG beschikt over een goed getrainde staf en het health centrum heeft genoeg capaciteit om de patiënten om te vangen.
Het health centrum beschikt nu over een goede ambulance die gedoneerd is door de Stichting Westlandgoes4Gambia wat betekent dat in urgente gevallen patiënten kunnen worden doorverwezen.
Veel medische voorzieningen zijn gedoneerd door de Stichting Medic en met een donatie van de Lutherse Kerk in Rotterdam konden er medicijnen worden aangeschaft.
Met de opbrengst van de Boerderij Fair, die jaarlijks wordt georganiseerd in Lekkerkerk door Albert de Haaij met hulp van heel veel vrijwilligers, konden wij een container versturen met diverse medische voorzieningen en met gedoneerde kraampakketten van de Stichting Baby Hope. Niet alleen de Boerderij Fair maar ook een Paas Fair en een Kerst Fair worden jaarlijks door Albert en zijn onze/vrienden georganiseerd.

Rainbow Nursery School
De omheining van de school is geheel klaar en dat betekent dat de school nu goed is beveiligd. Er kunnen nu geen schapen, geiten en ezels meer binnen komen. Ook voor de veiligheid van de school was het beter om de muur te verhogen zodat er geen onverlaten binnen kunnen komen. Het dak van het keukengebouw is nu van nieuwe dakplaten voorzien en de ramen en deuren voor de woonruimte van de hoofdonderwijzer staan klaar. Als deze geplaatst zijn komt er een nieuwe betonnen vloer en moet er geschilderd worden. Nadat ook de doucheruimte en het toilet is gebouwd kan de hoofdonderwijzer gebruik maken van de woonruimte. Deze voorzieningen worden door donaties van de st. Weeshuis der Doopsgezinde en door het Dirk Bos Fonds tot stand gebracht.

Alle leerlingen hebben een nieuw schooluniform gekregen welke zijn gemaakt door de leerlingen van het Mama Jiboro Skill Centrum. De hoofdonderwijzer Buba heeft zijn 3 jarige opleiding voor Early Child Hood Education met goed gevolg afgerond wat betekent dat de Rainbow Nursery School nu beschikt over een goed opgeleide leerkracht. Onze andere leerkracht, Momodou , is nu bezig met zijn vooropleiding zodat ook hij straks de 3 jarige Early Child Hood Education kan gaan volgen. Zijn opleiding wordt mogelijk gemaakt door een sponsoring van Mirjam Abbes. Mirjam heeft zich vorig jaar 3 maanden als vrijwilliger o.a. ingezet op de Rainbow Nursery School en Mirjam heeft gezien hoe belangrijk het is dat de leraren de kans krijgen om deze opleiding te volgen zodat zij meer kennis hebben op het gebied van lesgeven aan jonge leerlingen.

Mirjam komt in 2014 weer voor een aantal weken naar Jiboro en zal dan ook deze keer weer haar onderwijskennis delen.
Voor de Rainbow Nursery School heeft de Stichting CFTG, via Greet en Jan Jacobse uit Voorburg, dankzij bevriende sponsoren en met medewerking van de Voorburgse stichting ABCD, ook dit jaar weer een donatie gekregen voor het maaltijdprogramma. Er is besloten om in plaats van de lunch de kinderen een ontbijt te geven dit omdat zij vaak de hele ochtend niets eten en met een lege maag is er weinig concentratie en kunnen zij niet leren. Nu met het ontbijt gaat het veel beter.
Het sponsorproject c.q. studiefonds dat in samenwerking met de heer Fred Gotte is opgezet heeft nu een aantal vaste jaarlijkse sponsoren. Met dit project hoopt de Stichting CFTG de ouders die het financieel moeilijk hebben te kunnen steunen.
Mede door de sponsoren is het mogelijk om de salarissen van de onderwijzers te betalen en konden de nieuwe schooluniformen worden gemaakt.
In februari 2013 zijn 11 onderwijzers van de Paradijsvogel uit Vogelenzang voor een week naar Gambia geweest. Daarvan 2 dagen in Jiboro waar zij hun sponsorkinderen op de Jiboro Primary School hebben opgezocht. Zij hebben een dagje meegedraaid op de Rainbow Nursery School. Hierbij een klein verslagje van hun belevenissen:

Hey Ineke, wat een reis, wat een ervaringen. Iedereen is helemaal enthousiast. Vandaag met de kleutertjes geknutseld. Onvergetelijk! Er kwam na afloop een meisje naar me toe dat fluisterde: I'm so happy! Wat een goed bestede vakantie. Met bijna ons hele Paradijsvogelteam naar The Gambia. We hebben genoten! Veel gezien, veel geleerd. Met als hoogtepunt ons bezoek aan de Rainbow school in Jiboroh. Wat een blijheid, en wat is er al veel gebeurd. Onze oude schoolborden hingen aan de muren en overal stonden onze oude meubeltjes. De drie leerkrachten waren zo bereid om van ons te leren. We zijn hier vertrokken met het vaste voornemen om hier terug te komen.

Geweldig om dit te lezen en te zien hoe onze Rainbow Nursery School nu draait en zoveel voortuitgang heeft gemaakt in de afgelopen jaren.

Kinderadoptieproject
Helaas was er een aantal kinderen die door familieomstandigheden, bijvoorbeeld ouders zijn gescheiden, niet meer op school zaten. Omdat er geen leerplicht is in Gambia is het vaak erg moeilijk te achterhalen waar de kinderen zijn. Gelukkig hebben wij er weer een aantal nieuwe sponsorouders bij gekregen en kon er weer een aantal kinderen worden gesponsord. Een aantal kinderen heeft de school verlaten, omdat zij eindexamen hebben gedaan en nu is het aan de ouders en kinderen wat zij verder gaan doen. De stichting volgt de kinderen tot en met grade 12, dat is de laatste klas van het vervolgonderwijs. De Stichting CFTG hoopt dat de sponsorouders, waarvan hun kind met goed gevolg eindexamen heeft gedaan, een ander kind willen gaan sponsoren zodat ook dit kind de kans krijgt om naar school te gaan en zo een kans op een betere toekomst, want een betere toekomst begint bij onderwijs.

Mama Jiboro Skill Centrum

Met het Mama Jiboro Skill Centre kan de Stichting CFTG jongeren, waarvan de ouders geen geld hebben voor vervolg- onderwijs, de mogelijkheid bieden om een vak te leren zoals, naaien, batikken, sieraden maken, timmeren etc.
De aanvraag om naailes op het skill centrum te krijgen was zo groot dat wij twee klaslokalen hebben ingericht. Er zijn nu 25 leerlingen waaronder ook twee jongens die de lessen volgen, ze zijn verdeeld in 4 groepen met ieder één leerkracht. Er worden al veel leuke dingen gemaakt zoals kinderkleertjes, tassen en ook de fleurige lokale kleding. De gemaakte dingen worden verkocht in het winkeltje van het skill centrum. Bovendien gaan de leerlingen er ook zelf op uit om hun eigen gemaakte spullen te verkopen. Dankzij een donatie kon een borduurmachine worden aangeschaft waarmee nu ook op het skill centrum de o zo mooie geborduurde lokale kleding gemaakt kan worden.
Omdat er altijd een aantal leerlingen is dat nooit echt leert naaien omdat zij daar geen feeling voor hebben en ook om deze jongeren de kans op een goede toekomst te geven, is Ineke, de voorzitter van de stichting, met een aantal meisjes aan de slag gegaan om sieraden te maken zodat zij naast de naailessen ook andere vaardigheden leren.
Naast de verkoop in het winkeltje van het skill centrum worden sieraden en andere gemaakte spulletjes, zoals tassen, ook meegenomen naar Nederland om daar te verkopen. Er zijn sieraden verkocht aan de winkels van All About Eve, aan Fair Beads en is er een sieraden party gehouden. Omdat de sieradenparty een groot succes was wordt er gekeken of wij dit samen met Mariska Gilles vaker kunnen doen. Mariska is erg enthousiast om dit op zich te nemen. Zij is in augustus in Jiboro geweest en heeft daar samen met de leerlingen sieraden gemaakt. Met de opbrengst van de verkoop kan de Stichting CFTG voor een deel de meisjes de opleiding van 3 jr. laten volgen, zodat zij daarna voor zich zelf kunnen gaan beginnen. Omdat zij voor zich zelf kunnen zorgen, worden zij zelfstandiger, krijgen meer zelfvertrouwen en komen voor zich zelf op.
Tassen en sieraden zijn ook ingekocht door SOS-Meerlo-Wanssum die hiermee op markten gaat staan om zo met de opbrengst van de verkoop de bouw van de Dovenschool in Jiboro te kunnen realiseren.

De computerlessen zijn opgestart en er is een leerkracht uit Jiboro aangetrokken om les te geven.
Veel timmer–las gereedschap is gedoneerd door de 6 studenten van Students for Students. Zij zijn in juli met 3 auto’s van Nederland naar Gambia gereden om het project waarvoor zij zich een half jaar hadden ingezet om fondsen te werven, met eigen ogen te kunnen zien. Ruim 4 weken hebben ze er over gedaan om naar Jiboro te komen. Soms was er wat pech maar ja dat hoort erbij als je zolang door de woestijn moet rijden. Begin augustus konden wij ze, na de lange en enerverende reis, gelukkig gezond en wel in Jiboro ontvangen.
Ineke heeft de 6 studenten de titel gegeven van “Wereld Studenten” want dat zijn ze, studenten die zich inzetten voor hun medestudenten in Ontwikkelingslanden.
Sinds een paar maanden is er in Jiboro elektriciteit wat betekent dat er nu over voldoende elektra beschikt kan worden om de zwaardere machines voor de timmer- en laswerkplaats te kunnen gebruiken. Binnenkort hopen wij dan ook te gaan beginnen met de timmer– en laswerkplaats.

Jiboro Primary- Junior Secondary School
5 Studenten van het Fontys College Tilburg hadden in de zomer van 2012 contact opgenomen met Ineke de Rijk met de vraag of zij een project had voor hen. Zij doen een studie evenementen en in het kader van hun opleiding moesten zij in een half jaar een evenementenproject opzetten. Gekozen werd voor een project voor de Jiboro Primary- Junior Secondary School. In januari kwamen zijn voor een week naar Jiboro met als doel het organiseren van een sportevenement en een HIV/Aids voorlichting voor de jongeren tussen 12 en 16 jaar. Het waren geweldige dagen en de hele school heeft genoten van het voetbaltoernooi, zoiets was nog nooit georganisieerd. De ruim 1000 leerlingen en alle leerkrachten waren dan ook in opperbeste stemming. Er werd geschreeuwd en gejuicht als er een goal werd gemaakt. Er waren jongens- en meisjesteams en vooral de meisjes waren geweldig om te zien met hoeveel inzet zij speelden. De laatste dag was de finale en de winnende teams kregen allemaal een set voetbalkleding en de school kreeg veel t-shirts en voetballen. Maar ook de HIV/Aids voorlichting was een succes en er werden veel vragen gesteld. De kennis is op dit gebied nog erg beperkt. Er werden voorlichtingsboekjes uitgedeeld die gemaakt waren door de 5 studenten. Daarin kan men heel veel terug vinden en wij denken zeker dat de school nu meer gaat doen op het gebied van de voorlichting en zij zullen waarschijnlijk ook nog wel een voetbaltoernooi gaan organiseren want dat was een Heel Groot Succes!!!

Studenten
Ook in januari 2014 komen er weer 5 studenten van het Fontys College uit Tilburg voor een week naar Jiboro.
Hun stichting heet Skills for Jiboro en hun missie is het geven van digitale educatie aan de jongeren van het Mama Jiboro Skill Centrum en tevens ook HIV/Aids voorlichting.
Er wordt ook weer een voetbaltoernooi georganiseerd, maar dan voor de lagere klassen van de Jiboro Junior School.
De Stichting CFTG vindt het heel leuk dat er regelmatig een vraag komt van studenten of zij iets kunnen betekenen voor de Stichting CFTG in Gambia en dan speciaal in het kader van studenten voor studenten. Ervaringen opdoen, kennis uitwisselen en elkaars cultuur en leefwijze beter leren kennen.

Dovenschool Jiboro
Het grootste nieuws van 2013 is dat er een Dovenschool in Jiboro gerealiseerd gaat worden. Al heel lang stond dit op het verlanglijstje van de Stichting CFTG omdat bij onderzoek bleek dat in de omgeving van Jiboro veel kinderen gehandicapt zijn, waaronder 18 kinderen doof, in 1 familie zelfs 4 kinderen. Deze dove kinderen hebben niet de kans om naar school te gaan. Er is maar 1 dovenschool in Gambia, de St. John’s school in Serrekunda en die ligt ver van Jiboro verwijderd, c.a. 70 km. Daardoor is het voor de ouders moeilijk hun kinderen daar naar toe te sturen. De kosten voor o.a. transport zijn erg hoog en daarbij is er nauwelijks transport. Ook om kinderen onder te brengen bij familie in de buurt van de St. John’s school is vaak een heel groot probleem. Om deze kinderen de kans te geven op onderwijs zodat ook zij een betere toekomst zullen hebben, wilde de Stichting CFTG graag een dovenschool opzetten in Jiboro.
Het Dovenschoolproject is met zeer groot enthousiasme en bevlogenheid aangedragen door de familie Goumans-Coenders uit Meerlo bij de Stichting SOS –Meerlo Wanssum. De vrijwilligers van SOS-Meerlo Wanssum hebben uit 3 projecten gekozen voor het project “Dovenschool Jiboro”. De komende drie jaar gaat de Stichting SOS- Meerlo Wanssum zich inzetten om in Jiboro de dovenschool te realiseren en in te richten, alsmede de opleiding voor de speciale leerkrachten te financieren. Wat een geweldig nieuws dat er ook voor deze kinderen een verbeterde toekomst zal zijn, dat zij kunnen communiceren omdat zij onderwijs krijgen in gebarentaal zodat ook zij deel kunnen uitmaken van de maatschappij.
Het is geweldig dat zoveel vrijwilligers zich gaan inzetten om met elkaar het Dovenschoolproject te gaan realiseren.
In overleg met de vrijwilligers van de Stichting CFTG die zich gaan inzetten als coördinators voor dit project wordt de naam ‘School for Disabled Children’ zodat ook kinderen met een andere handicap naar deze school kunnen.
De eerste stap voor de bouw van de dovenschool is genomen, de bouw van de omheining van het terrein!!!!
Twee kanten van de omheining zijn klaar en de planning is dat eind januari de omheining klaar zal zijn. Binnenkort wordt begonnen met het uitgraven van de septic tank voor de toiletten. Als de omheining af is kan dan worden begonnen met de bouw van het toiletgebouw.

Vrouwentuinproject
Door het aangelegde irrigatiesysteem en de waterreservoirs beschikken de vrouwen nu over voldoende water. Daardoor is de opbrengst van de groentetuin aanmerkelijk hoger geworden. De tuin draait nu zelfstandig en de vrouwen kopen hun eigen zaden.

Tot slot wil het bestuur iedereen die zich op divers gebied heeft ingezet voor de Stichting CFTG heel hartelijk danken. Zonder UW hulp en ondersteuning kunnen wij onze doelstellingen niet halen.

Nieuwsbrief Oktober 2013

Beste sponsoren, donateurs en belangstellenden,

Onze laatste nieuwsbrief was in juni voor het vertrek van Ineke, voorzitter, naar Jiboro, het is dan ook weer tijd om een update te geven van de laatste ontwikkelingen over wat er is gebeurd en wat er staat te gebeuren.

Students for Students / Mama Jiboro Skill Centre
Diverse wegen leiden naar Gambia en Jiboro. Onze “Wereld Studenten” hebben er ruim 4 weken over gedaan om met
3 auto’s naar Jiboro te komen. Soms met wat pech maar ja dat hoort erbij als je zolang door de woestijn moet rijden. Begin augustus konden wij ze, na een lange en enerverende reis, gelukkig gezond en wel ontvangen in Jiboro.
Ineke heeft de 6 studenten de titel gegeven van “Wereld Studenten” want dat zijn ze, studenten die zich inzetten voor hun medestudenten in Ontwikkelingslanden.
Wij hebben een leuke tijd gehad in Jiboro, gezellig gegeten, de biertjes smaakten best en er is een hoop gekletst. Ook konden ze nog het einde van de Ramadan meemaken, wat toch wel een heel bijzondere ervaring is. Het was jammer dat het zo regende en dan komt het met bakken uit de lucht, maar de mannen van het gezelschap konden toen mooi nog wat klusjes doen, zoals deuren repareren, elektra maken en er is wat geschilderd. Na een week zijn ze via een omweg richting Nederland vertrokken.
Mijn Wereld Studenten wil ik heel hartelijk danken voor alle inzet en enthousiasme. Met de donatie van 11.500 euro komen onze studenten weer een stukje op weg naar een betere toekomst. Mama Jiboro / Ineke
Hieronder een klein verslagje van de 6 Wereld Studenten.
Na 31 dagen en meer dan 6800 kilometer zijn we vorige week aangekomen in Jiboro, Gambia. We zijn enorm trots op het resultaat: 11.500 euro, die ten goede zal komen aan een nieuwe timmerwerkplaats en een dovenschool. Onze leeftijdsgenoten in Jiboro hebben op die manier een kans om een vak te leren en uitzicht te creëren op een baan. 
Onze reis naar beter onderwijs zit erop, maar niet voordat we al onze sponsoren hebben bedankt die ons op allerlei manieren hebben geholpen, vrienden die ons bijstonden in tijden dat we het even niet meer zagen zitten, oud-SfS'ers die ons altijd gevraagd en ongevraagd van advies konden voorzien en natuurlijk familie, aan wie we niet alleen enorm veel steun hebben te danken maar tevens een leuke telefoonrekening wanneer we onze post openden in Nederland. Iedereen bedankt voor het mogelijk maken van dit fantastische geldbedrag en deze geweldige ervaring.

Rainbow Nursery School
Begin juli is er begonnen met de verhoging van de omheining van de school. Dit omdat loslopende geiten en schapen erover heen konden springen. Ook voor de veiligheid van de school is het beter om de muur te verhogen zodat er geen onverlaten binnen kunnen komen. Omdat er de laatste maanden heel veel regen is gevallen stonden de bouwactiviteiten enige tijd op een laag pitje. Het dak van het keukengebouw is nu van nieuwe dakplaten voorzien en de ramen en deuren voor de woonruimte van de hoofdonderwijzer staan klaar. Als deze geplaatst zijn komt er een nieuwe betonnen vloer en moet er geschilderd worden. Nadat ook de doucheruimte en het toilet is gebouwd kan de hoofdonderwijzer gebruik maken van de woonruimte.

Op het skill centrum is hard gewerkt aan nieuwe schooluniformen voor de leerlingen zodat ze klaar zijn als de kinderen eind september weer naar school zullen gaan. De hoofdonderwijzer Buba heeft zijn 3 jarige opleiding voor Early Child Hood Education met goed gevolg afgerond wat betekent dat de Rainbow Nursery School nu beschikt over een goed opgeleide leerkracht.

Ook dit schooljaar krijgen onze leerlingen weer een schoolontbijt. Al deze activiteiten zijn mogelijk door de hulp van diverse sponsoren.

Dovenschool Jiboro
De eerste stap voor de bouw van de dovenschool is genomen, de bouw van de omheining van het terrein!!!!
Eerst moeten de stenen worden gemaakt en dat zijn er heel veel, zand, cement en mankracht is daar voor nodig. De stenen worden in mallen gemaakt en moeten drogen voordat men kan beginnen met de bouw. Drogen in het regenseizoen duurt ook lang. Ja, het is niet zo dat je even naar een Praxis kunt gaan om te kopen wat je nodig hebt. Bij diverse bedrijven en op markten moet alles worden ingekocht en transport moet worden geregeld om het richting Jiboro te krijgen. Zand moet van het strand komen en omdat de wegen in het regenseizoen slecht begaanbaar zijn duurt het soms dagen voordat de vrachtwagens weer kunnen rijden.
Met de tropische regenbuien, soms dagen achter elkaar, was het niet mogelijk om de fundering uit te graven, die zou namelijk onmiddellijk weer instorten.
Er is begonnen om een stuk muur te verhogen, zodat 1 kant van de omheining nu reeds klaar is. Hopelijk kan eind oktober begonnen worden met het uitgraven van de fundering voor de muren. Iets plannen is altijd een beetje moeilijk en zeker als het weer je parten speelt. Dat is het onvoorstelbare van de natuur en gelukkig kunnen we daar geen geruzie over krijgen. Niemand kan daar iets aan doen of veranderen.

Narang Health Center Jiboro
Twee van onze junior verpleegsters hebben in mei hun 2 jarige opleiding met goed gevolg afgerond en zijn weer teruggekomen op het health centrum. Het betekent dat de Stichting CFTG nu beschikt over een goed opgeleide staf.
In september kwam Liesanne Bouwma met haar familie voor een week naar Jiboro. Liesanne is gyneacologe. Zij was al een paar keer eerder geweest om haar kennis te delen met de staf van het health centrum.
Liesanne had een gedoneerd echo apparaat meegenomen. Daarmee heeft zij in de tijd die zij bij ons was zo’n 80 zwangere vrouwen kunnen onderzoeken en uitleg kunnen geven over het gebruik van het echo apparaat aan onze staf. Wij dachten dat de vrouwen het wel eng zouden vinden en misschien ook niet wilden kijken op het scherm of wilden weten of het een jongen of een meisje was, maar wij hadden het mis, iedereen vond het heel interessant en men wilde zeker wel weten van welk geslacht de baby was.
Een patiëntenkamer hebben we omgebouwd tot echo-kamer en trainingsruimte en Liesanne heeft er verloskundetraining gegeven aan de staf en aan een aantal TBA's (Traditional Birth Attendents) die in de dorpen de bevallingen doen.
Het is de bedoeling dat Liesanne geregeld terug komt. Daar is de Stichting CFTG, maar zeer zeker ook de staf, erg blij mee want zo wordt kennis op het gebied van bevallingen en gynaecologie alleen maar groter.
Tijdens het verblijf van Liesanne is er veel besproken en veel ideeën zijn gespuid. Nu moet alles worden uitgewerkt en bekeken of de ideeën haalbaar zijn. De Stichting CFTG is erg blij met de ondersteuning en hoopt op een goede samenwerking.
Een groep Spaanse tandartsen, die al jaren in de Casamance/Senegal werkzaam zijn, kwamen ook een paar dagen werken in onze tandartspraktijk. Er is beloofd dat zij geregeld terug zullen komen en er gekeken zal worden wat voor samenwerking er tussen deze foundation uit Spanje en de Stichting CFTG gerealiseerd kan worden.

Tot slot wil het bestuur iedereen die zich op divers gebied heeft ingezet voor de stichting CFTG heel hartelijk danken,
want zonder UW HULP en ondersteuning kunnen wij onze doelstellingen niet halen.

Als je honderd mensen niet kunt helpen, help er dan eentje.”
Samen met jullie hielpen wij er niet eentje maar velen en wij hopen nog velen samen met jullie te mogen helpen.
Wordt u ook lid van de Club van Vrienden van de “Care Foundation The Gambia” of wilt u een kind sponsoren?
Voor bijvoorbeeld een vast bedrag van € 10,00 per maand kan een kind een heel jaar naar school.

Doet u ook mee????
Met uw bijdrage is het mogelijk om de continuïteit van de projecten te waarborgen; samen met u kunnen wij zorgen voor
medicijnen, goede medische zorg, goed onderwijs en voldoende eten.

ABN/AMRO nr. 55.24.12.686
ING nr. 2322898
t.n.v. Stichting Care Foundation The Gambia te Haarlem

De stichting is geaccepteerd door de belastingdienst als ANBI (nr. 810105925) wat betekent dat uw giften onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar zijn voor de belasting (zie daarvoor onze website).

Namens het bestuur van de Stichting Care Foundation The Gambia,

Ineke de Rijk, voorzitter

Stichting Care Foundation The Gambia
Herman van den Berghstraat 38
2025 GS Haarlem
mobile: 06-50583022
e-mail:inekederijk@gmail.com
www.carefoundationthegambia.nl
http://www.facebook.com/Stichting.CFTG

Nieuwsbrief juni 2013

Beste sponsoren, donateurs en belangstellende,

Veel van het laatste nieuws staat op de Facebook pagina http://www.facebook.com/Stichting.CFTG maar misschien hebben jullie geen facebook en het dus kunnen jullie het ook niet gelezen. Hoewel er nu misschien veel mensen op vakantie zijn en hopelijk genieten van een lekker zonnetje en welverdiende rust, wil ik toch graag even een kleine up date geven voordat ik, Ineke, weer voor 7 weken naar Jiboro vertrek.
Sinds onze laatste nieuwsbrief in maart zijn er weer heel veel mooie dingen gebeurd en er staat ook veel te gebeuren.
Het eerste grote nieuws is dat er een Dovenschool in Jiboro gerealiseerd gaat worden.
Omdat de stichting CFTG graag wilde weten hoeveel kinderen er in de omgeving van Jiboro gehandicapt zijn en met welke handicap, heeft zij in de zomer van 2010 een onderzoek gedaan en de uitslag was dat 18 kinderen in de leeftijd van 3 t/m 15 jaar doof zijn, waarvan in één familie zelfs 4 kinderen. Deze dove kinderen hebben niet de kans om naar school te gaan. Er is maar 1 dovenschool in Gambia, de St. John’s school in Serrekunda en die ligt ver van het dorp verwijderd op c.a. 70 km waardoor het moeilijk is voor de ouders om hun kinderen daar naar toe te sturen omdat het hoge kosten met zich mee brengt voor o.a. transport en daarbij is er nauwelijks transport. Ook om de kinderen onder te brengen bij familie in de buurt van de school is vaak een heel groot probleem. Om deze kinderen de kans te geven op onderwijs opdat ook zij een betere toekomst zullen hebben, wilde de st. CFTG graag een dovenschool opzetten in Jiboro.
Het Dovenschoolproject is met zeer groot enthousiasme en bevlogenheid aangedragen door de familie Goumans-Coenders uit Meerlo. Anita heeft samen met haar zoon Frans de presentatie gehouden en de vrijwilligers van SOS-Meerlo Wanssum hebben uit 3 projecten voor het project “Dovenschool Jiboro”, gekozen. De komende drie jaar gaat de SOS- Meerlo Wanssum zich inzetten om in Jiboro het dovenschooltje te realiseren en in te richten, alsmede de opleiding voor de speciale leerkrachten te financieren. Wat een geweldig nieuws dat er ook voor deze kinderen een verbeterde toekomst zal zijn, dat zij kunnen communiceren omdat zij onderwijs krijgen in gebarentaal zodat ook zij deel uit kunnen maken van de maatschappij.
In mei hebben wij Anita Goumans en haar familie op bezoek gehad in Jiboro, zij wilden graag de plaats zien waar de school gerealiseerd gaat worden en om meer feeling te krijgen met het project waar zij zich met heel veel andere vrijwilligers voor gaan inzetten. Het was voor ons allen de eerste keer dat wij elkaar ontmoeten, hadden wel veel mail contact gehad maar in Jiboro konden wij persoonlijk zoveel meer informatie uitwisselen en bespreken wat er de komende jaren al zo gedaan moet worden.

In juni had SOS Wanssum een bestuursvergadering belegd en hebben wij met elkaar kennis kunnen maken, stappenplan is besproken voor de komende jaren en er is een begin gemaakt met de sponsorwerving. De eerste stap die er nu gemaakt wordt in augustus is de bouw van de muur om het schoolterrein zodat straks alles veilig staat.
Het is zo geweldig dat zoveel vrijwilligers zich gaan inzetten om met elkaar het Dovenschoolproject te gaan realiseren.
Tijdens de 3 weken in mei dat ik in Jiboro was is er ook weer hard gewerkt door onze leerlingen van het Mama Jiboro Skill Centrum.

Heel veel sieraden zijn gemaakt zoals kettingen, sleutelhangers en armbandjes, die zijn mee teruggenomen naar Nederland om te verkopen. Via de webshop van de Stichting CFTG http://www.facebook.com/Stichting.CFTG kunnen de sieraden worden besteld. Er is een proefovereenkomst aangegaan met FairBeads die sieraden uit een aantal Afrikaanse landen verkoopt, op basis van eerlijke handel, geen kinderarbeid en veel van onze sieraden zijn te zien en te bestellen via de website van FairBeads. Maar ook aan andere winkels zijn kettingen verkocht. Onze leerlingen kunnen trots zijn en wij hopen dat er nog veel meer verkocht gaat worden zodat zij een betere kans op een goede toekomst hebben. Het skill centrum is ook een plek die ervoor zorgt dat veel meiden niet in de prostitutie belanden of ongehuwd zwanger thuis komen te zitten. Students for Students '13 gaat zich inzetten voor stichting 'Care Foundation The Gambia'!

Dit jaar zullen zes studenten met jeeps af reizen naar West Afrika om aandacht te vragen voor st. Care Foundation the Gambia. Team 2013 is hard aan het werk om geld, materialen en benodigdheden in te zamelen om een bijdrage te leven aan het uitbreiden en verbeteren van het skill centre van st. CFTG zodat jongeren in Gambia een vak kunnen leren en na hun opleiding een inkomen kunnen genereren! Deze 6500 kilometer lange reis wordt ondernomen om aandacht te vragen voor de ontwikkeling van beroepsopleidingen in West-Afrika. Wat begon als een idee om met een oude auto naar Marokko te rijden, is uiteindelijk uitgemond in een grootschalig benefietproject voor en door studenten. Dit is een stukje overgenomen van de website van Students for Students.
Heel veel verschillende acties hebben ze de afgelopen maanden gehouden om geld, materialen en benodigdheden in te zamelen. En als laatste was er een heel gezellig sponsordiner waar ik ze ook allemaal persoonlijk leerde kennen, de meisjes had ik al ontmoet maar de “jongemannen ” nog niet. Het was een afscheidsfeest voor familie , vrienden en bekenden voordat zij het avontuur zouden aangaan.

Daar staan ze, onze zes “Wereldstudenten”, Marcel, Thomas, Virgil, Marloes, Sabine en Lisanne, met één van de auto’s, klaar om het avontuur aan te gaan, op naar het Mama Jiboro Skill Centrum!!!!!

10 juli 2013, Maçon
Afgelopen zaterdag was het na een maandenlange voorbereiding eindelijk zo ver: de reis naar Jiboro kon beginnen! Vol goede moed, voorzien van enkele vitale attributen door onze voorgangers (“is er geen wifi, neem dan een bifi”) verruilden we dan toch echt het vertrouwde Nimwegen voor 7.000 kilometer avontuur op de weg.
Op naar de hitte, het zand, nomaden en het stof van de Sahara. Met een djellaba en tulband inmiddels in bezit: we zijn er klaar voor!


Wat zou ik graag even willen kijken hoe hun die tulbanden en djellaba's staan, zal daarvoor moeten wachten tot ik ze in Jiboro zie en ze er misschien ook een beetje als nomaden uit zullen zien, hoewel ze dat natuurlijk al zijn, want ze trekken ook als nomaden van noord naar zuid met de auto’s als “moderne kamelen “.
Op dit moment rijden ze door het Atlas gebergte op weg naar Mauritanië/ Senegal en dan The Gambia/ Jiboro.

Diverse wegen leiden naar Gambia en Jiboro, ik doe dat door de lucht en het laatste stukje na aankomst in Gambia per auto naar Jiboro, stuk sneller dan zij het doen maar niet zo avontuurlijk. Begin augustus is de planning dat ze aankomen bij de grens van Senegal en Gambia, daar worden ze door opgewacht door een paar dorpsbewoners van Jiboro en onder begeleiding gaan ze dan op weg naar Jiboro waar ik ze samen met onze staf en leerlingen van het Mama Jiboro Skill Centrum met open armen sta op te wachten. Een paar dagen zullen ze bij ons logeren, het project bekijken waar ze voor hebben gereden en dan kan ik ze een beetje verwennen.
Kijk er naar uit!!!!!

Rainbow Nursery School

Ruim dertig kinderen van de Rainbow Nursery School gaan na de schoolvakantie beginnen op Lower Basic School “ Lagere school “ in Jiboro, een hele grote stap voor ze. Wij hopen dat ze goed zijn voorbereid door onze leerkrachten en daar hebben wij alle vertrouwen in, zeker nu onze hoofdonderwijzer, Buba, de drie jarige opleiding Early Child Hood met goed gevolg heeft afgerond. Onze andere onderwijzer, Momodou, gaat nu ook beginnen aan deze opleiding, straks heeft de school de beschikking over goed opgeleide leerkrachten.
Gelukkig kreeg de st. CFTG van twee stichtingen gelden waarmee gedurende de schoolvakantie de omheining van het schoolterrein wordt verhoogd zodat er geen onverlaten, geiten, ezels en schapen meer binnen kunnen komen en het terrein nu schoon blijft.
Het dak het gebouw van de woonruimte voor hoofdonderwijzer en wacht en de keuken is voorzien van nieuwe dakplaten en de woonruimtes worden woon klaar gemaakt, tevens wordt er een toilet en wasruimte gebouwd voor de staf.
Als de kinderen in september weer naar school gaan is alles klaar en krijgen de kinderen ook weer een ontbijt op school wat wordt klaar gemaakt door een paar moeders en gelukkig hebben wij ook dit jaar hiervoor weer een donatie mogen ontvangen.
Kinderen in Gambia krijgen vaak geen ontbijt en moeten wachten tot de middaglunch, en soms tot in de avond, voor ze iets te eten krijgen. De kinderen kijken er naar het ontbijt uit want Met een lege maag kunnen ze niet leren.

Narang Health Center

Het regenseizoen is begonnen in Gambia wat betekend dat de malariatijd weer aanbreekt. Het Ministerie van Gezondheid in Gambia voorziet nu de health centra’ s, ook het Narang Health Centrum, van de benodigde malaria medicatie , eerst moet er nu een laboratoriumtest worden afgenomen zodat men zeker weet dat het malaria is en men de goede medicatie kan geven. Gelukkig hebben wij ook dit jaar weer een donatie mogen ontvangen van de Lutherse Kerk uit Rotterdam zodat er ook genoeg andere medicijnen aanwezig zijn op het health centrum.
Patiënten in Gambia betalen maar er weinig voor de behandelingen en medicijnen wat betekend de st. CFTG voor een heel groot deel afhankelijk is van sponsoren en donateurs.
“Als je honderd mensen niet kunt helpen, help er dan eentje.”
Samen met jullie hielpen wij er niet eentje maar velen en wij hopen nog velen samen met jullie te mogen helpen.

Wordt u ook lid van de Club van Vrienden van de “Care Foundation The Gambia” of wilt u een kind sponsoren?
Voor bijvoorbeeld een vast bedrag van € 10,00 per maand kan een kind een heel jaar naar school.

Met uw bijdrage is het mogelijk om de continuïteit van de projecten te waarborgen; samen met u kunnen wij zorgen voor medicijnen, goede medische zorg, goed onderwijs en voldoende eten.
Doet u ook mee? En misschien willen uw familie en vrienden ook lid van de Club van Vrienden worden. Dat zien wij heel graag, want hoe meer vrienden, hoe meer de stichting kan doen. Uiteraard zijn alle donaties groot of klein van harte welkom op:

ABN/AMRO nr. 55.24.12.686
ING nr. 2322898
t.n.v. Stichting Care Foundation The Gambia te Haarlem.

U kunt ook een automatische overschrijving via uw bank regelen.

De stichting is geaccepteerd door de belastingdienst als ANBI (nr. 810105925) wat betekent dat uw giften onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar zijn voor de belasting (zie daarvoor onze website).

Bij voorbaat hartelijk dank!
Wel ik zei in het begin een kleine up dat, maar het is toch wel weer een grote up date geworden er is ook altijd zoveel te vertellen.

Tot slot wil ik namens het bestuur iedereen die zich op divers gebied heeft ingezet voor de stichting CFTG heel hartelijk danken, want zonder UW hulp en ondersteuning kunnen wij onze doelstellingen niet halen.Wens jullie veel lees plezier en een hele gezellige en zonnige zomer.

Ineke de Rijk, voorzitter.
Stichting Care Foundation The Gambia
Herman van den Berghstraat 38
2025 GS Haarlem
mobiel: 06-50583022
e-mail:inekederijk@gmail.com
www.carefoundationthegambia.nl

Nieuwsbrief 2013

Maart 2013

Omdat de voorzitter, Ineke de Rijk, van januari tot half februari in Jiboro verbleef en jullie altijd een nieuwsbrief krijgen over de laatste ontwikkelingen, maar er ook een jaarverslag 2012 moest worden gemaakt, zijn de twee verslagen bij elkaar gevoegd. In de bijna 6 weken dat Ineke in Jiboro was, is er weer veel gebeurd en gedaan. Hierbij dan ook een update van alle gebeurtenissen.

Studenten
In het 2012 hebben studenten van diverse studierichtingen en uit verschillende steden contact gezocht met de voorzitter van de stichting CFTG, Ineke de Rijk, met de vraag of zij een project voor hen had waarvoor zij zich konden inzetten.
Ja, natuurlijk, aan projecten geen gebrek!
Hieronder kunnen jullie lezen wie zich waarvoor heeft ingezet, of gaat inzetten in 2013.
Vijf studenten van de Fontys Academy Tilburg doen een studie evenementen. In het kader van hun opleiding moesten zij in een half jaar tijd een evenementenproject opzetten. Gekozen werd voor een project voor de Jiboro Primary - Junior Secondary School. Hierbij een kleine beschrijving van het doel:

Het doel van het project is het organiseren van een sportevenement voor kinderen van de Jiboro school.
Hiernaast zullen we materialen meenemen en achterlaten om een voetbalveld te realiseren. Dit sportevenement heeft plaats
gevonden na een verplichte Aids/HIV-voorlichting voor de jongeren tussen 12 en 16 jaar.
Het doel zal bereikt worden door middel van een driedaags evenement. Tijdens deze drie dagen zullen twee elementen naar voren komen. Er zal voorlichting gegeven worden over Aids en HIV. Aids is een veelvoorkomende ziekte in Gambia waar nog veel onduidelijkheden over bestaan. Daarnaast zullen wij een voetbaltoernooi organiseren met de door ons meegebrachte attributen. Deze drie dagen zullen gericht zijn op kinderen van 12 tot 16 jaar.

Op zondag 15 januari stonden wij met z’n allen in Jiboro te wachten op “onze” studenten. Tafa had een busje georganiseerd want ze hadden veel bagage meegenomen vanuit Nederland. Eerst het huisje laten zien waar ze gedurende hun dagen in Jiboro zouden verblijven en na het uitpakken van de bagage eerst maar een kop koffie gedronken en besproken wat het programma voor de volgende dagen zou zijn. Maandag was de eerste dag op de Jiboro School en ’s morgens hebben ze eerst kennis gemaakt met de hoofdonderwijzer en besproken hoe laat ze zouden beginnen. Omdat het overdag te heet is om te voetballen werd besloten om dit zo rond 4 uur te doen en dan eerst om 3 uur de HIV/ Aids voorlichting aan de leerlingen te geven.

Het waren geweldige dagen en de hele school heeft genoten van het voetbaltoernooi. Zoiets was nog nooit georganisieerd. De ruim 1000 leerlingen en alle leerkrachten waren dan ook in opperbeste stemming en er werd geschreeuwd en gejuicht als er een goal werd gemaakt. Er waren jongens- en meisjesteams en vooral van de meisjes was het geweldig om te zien met hoeveel inzet zij speelden. De laatste dag was de finale en de winnende teams kregen allemaal een set voetbalkleding en de school kreeg veel T-shirts en voetballen.
Ook de HIV/Aids voorlichting was een succes. Er werden veel vragen gesteld, want de kennis op dit gebied is nog zeer beperkt. Er werden voorlichtingsboekjes uitgedeeld, gemaakt door de vijf studenten, waarin men heel veel kon terugvinden. Wij denken zeker dat de school nu meer gaat doen op het gebied van voorlichting, maar zij zullen waarschijnlijk ook nog wel een voetbaltoernooi gaan organiseren, want dat was een Heel Groot Succes!!!
Donderdagavond was er een afscheidsfeest georganiseerd door Tafa. De hele dag werd gekookt en ’s avonds was er live Gambiaanse muziek. Heel veel bewoners uit het dorp waren aanwezig, er werd gedanst en tussendoor werd er uiteraard veel gegeten. Het was een mooie en leuke afsluiting van deze bijzondere dagen.
Bedankt allemaal voor jullie inzet en voor de meegebrachte en gedoneerde materialen.

Jiboro Primary – en Junior Secondary School
De Graaf Floris School is dit jaar samengevoegd met de St. Jozef School uit Vogelenzang en zij gaan verder onder de naam Paradijsvogel. In februari 2013 zijn 11 onderwijzers van de Paradijsvogel een week in Gambia geweest. In Jiboro hebben zij hun sponsorkinderen op de Jiboro Primary School opgezocht en zij hebben een dagje meegedraaid op de Rainbow Nursery School. Hierbij een klein verslagje van hun belevenissen:

Hey Ineke, wat een reis, wat een ervaringen. Iedereen is helemaal enthousiast. Vandaag met de kleutertjes geknutseld. Onvergetelijk! Er kwam na afloop een meisje naar me toe dat fluisterde: I'm so happy! Wat een goed bestede vakantie. Met bijna ons hele Paradijsvogelteam naar THE Gambia. We hebben genoten! Veel gezien, veel geleerd. Met als hoogtepunt ons bezoek aan de Rainbow school in Jiboroh. Wat een blijheid, en wat is er al veel gebeurd. Onze oude schoolborden hingen aan de muren en overal stonden onze oude meubeltjes. De drie leerkrachten waren zo bereid om van ons te leren. We zijn hier vertrokken met het vaste voornemen om hier terug te komen.

Geweldig om dit te lezen, dank jullie wel !!!!!!

Mama Jiboro Skill Centre
Zes studenten van diverse studierichtingen uit Nijmegen gaan in een half jaar fondsen ophalen voor het skill centrum in Jiboro. Ieder jaar is er een andere groep studenten die onder de naam van de stichting Students for Students voor een project acties houden. Dit jaar gaan zij voor ons Mama Jiboro Skill Centre de acties houden. Met de fondsen die worden opgehaald kunnen hopelijk 35 leerlingen 3 jaar lang naar de skill centrum om daar diverse handvaardigheden te leren zodat zij straks in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. De studenten gaan met de drie auto’s in juli 2013 van Nederland naar Gambia rijden om zo ook het project te bekijken waarvoor zij zich hebben ingezet.
De stichting CFTG wenst hun heel veel succes met de acties en hoopt hen in juli/ augustus in Jiboro te mogen ontvangen.
In de 6 weken dat Ineke in Jiboro was zijn er door een aantal meisjes van het skill centre heel veel kettingen en armbanden gemaakt. Deze zijn allemaal meegenomen naar Nederland en er wordt gekeken of er een Fair Trade kan worden opgezet. Hiertoe is een speciale facebook-pagina in de maak en via een link op onze website wordt het mogelijk zowel de sieraden als allerlei andere door de leerlingen gemaakte artikelen te kopen.

Tot slot wil het bestuur iedereen die zich op divers gebied heeft ingezet voor de stichting CFTG heel hartelijk danken,
want zonder UW hulp en ondersteuning kunnen wij onze doelstellingen niet halen.

“Als je honderd mensen niet kunt helpen, help er dan eentje.”
Samen met jullie hielpen wij er niet eentje maar velen en wij hopen nog velen samen met jullie te mogen helpen.

Wordt u ook lid van de Club van Vrienden van de “Care Foundation The Gambia” of wilt u een kind sponsoren?
Voor bijvoorbeeld een vast bedrag van € 10,00 per maand kan een kind een heel jaar naar school.
Zie onze website www.carefoundationthegambia.nl
Met uw bijdrage is het mogelijk om de continuïteit van de projecten te waarborgen; samen met u kunnen wij zorgen voor medicijnen, goede medische zorg, goed onderwijs en voldoende eten.

Doet u ook mee? En misschien willen uw familie en vrienden ook lid van de Club van Vrienden worden. Dat zien wij heel graag, want hoe meer vrienden, hoe meer de stichting kan doen. Uiteraard zijn alle donaties groot of klein van harte welkom op:

ABN/AMRO nr. 55.24.12.686
ING nr. 2322898
t.n.v. Stichting Care Foundation The Gambia te Haarlem.

U kunt ook een automatische overschrijving via uw bank regelen.

De stichting is geaccepteerd door de belastingdienst als ANBI (nr. 810105925) wat betekent dat uw giften onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar zijn voor de belasting (zie daarvoor onze website).

Bij voorbaat hartelijk dank!
Namens het bestuur van de stichting Care Foundation The Gambia,
Ineke de Rijk, voorzitter

Donatie

Donation van de st. Baby Hope en MRC Holland Foundation.

Afgelopen zomer werden wij benaderd door de st. Baby Hope dat zij waarschijnlijk een donatie van de MRC Holland Foundation zouden krijgen en dat zij deze donatie aan een project konden doneren, er werd gevraagd aan de diverse stichtingen of zij een project hadden en zo ja dan kon er een projectvoorstel worden ingediend.
De st. CFTG heeft een aanvraag ingediend voor de aanschaf van diverse apparatuur voor het Narang Health Centrum.
Na indienen van de diverse aanvragen bij de MRC Holland mocht Baby Hope een donatie tegemoet zien van maar liefst 5000 euro!
Baby Hope heeft besloten om niet voor 1 project te kiezen maar het bedrag te verdelen over 4 stichtingen en de st. Care Foundation The Gambia was één van de gelukkige en wij kregen €. 1000 gedoneerd.

Ook dit jaar kregen wij weer heel veel kraampakketten gedoneerd van Baby Hope en die kunnen wij weer heel goed gebruiken voor de moeders en hun baby’s.

Namens de moeders en hun baby's en natuurlijk namens de st. CFTG heel hartelijk dank!!!!In het nieuwe magazine van de Nederlandse Albert Schweitzer Foundation is een interview geplaatst met Ineke de Rijk, onder de kop: Mijn eigen Lambaréné. Op bladzijde 18 en 19 vind u het interview.