Jaarverslag 2022

Beste sponsoren, donateurs, vrijwilligers en belangstellenden, 

We hebben een jaar met heel wat inspanningen en uitdagingen achter de rug. De financiële situatie in de wereld treft ook Gambia en daarmee samenhangend onze stichting. Het is daarom ook heel lastig om nieuwe sponsoren te vinden. Daar waar een sponsor of donateur wegvalt is het gat moeilijk te vullen. Ook is in Gambia alles veel duurder geworden. Dat merken we bijvoorbeeld bij het onderhoud van het Health Center en bij de maandelijkse kosten van de school. De kosten voor benzine en ontbijt zijn bijna verdubbeld. Maar we zijn er dan ook enorm trots op dat we het met al onze energie die we erin gestoken hebben weer voor elkaar gekregen hebben.

Kippenfarm

De kippenfarm loopt, na alle inspanningen, nog steeds niet zoals we graag zouden willen. Weliswaar is een deel van de maandelijkse salarissen ermee bekostigd, maar het is zeker niet voldoende. En nu staan we op het punt dat we wachten op nieuwe kippen.

Health Center

Er is behoorlijk gerenoveerd in het afgelopen jaar. Door een nieuwe donatie van de Ontmoetingskerk in Lelystad en andere donateurs hebben we de nieuwe septic tank kunnen aanschaffen, hebben we de hele buiten en binnenkant van het HC geschilderd en hebben we nieuw sanitair en 2 nieuwe keukenblokken kunnen kopen. Daarmee is het HC weer voor jaren klaar.

We hebben kunnen investeren in nieuwe medicijnen waardoor ook een deel van de salarissen betaald konden worden.

Kinderadoptieproject

Het aantal sponsorkinderen op de Jiboroschool is gelijk gebleven. Gelukkig waren sponsorouders waarvan het kind klaar was op school bereid om over te stappen naar een nieuwe jongere leerling.

School for disabled children

Eindelijk hebben we een nieuwe schoolbus kunnen aanschaffen. Daarmee kunnen ook de kinderen die wat verderaf wonen makkelijker en veiliger naar school komen.

De school is nog steeds in twee klassen verdeeld. De oudere leerlingen hebben hun rekenvaardigheden uitgebreid en kunnen nu hun eerste zinnen lezen.

De jongere leerlingen maken eenvoudige rekensommen en kunnen hun eerste woordjes schrijven en lezen. Dit alles in gebarentaal.

In het voorjaar hebben we twee studenten vanuit Nederland gehad die 6 weken lang elke dag de leraren ondersteund hebben.

De houtbewerkingsklas moet opnieuw opgestart worden vanwege problemen met de timmerman.

De eerste leerlingen hebben we in een nieuw audiologisch centrum laten testen op hun gehoor. Daar blijken sommige leerlingen toch meer te horen dan we gedacht hadden.

Doelen 2023

Health Center

We zijn in 2021 gestart om het health center zelfstandig/zelfredzaam te maken. Dat is tot nu toe nog niet voor 100% gelukt. Dus daar zullen we in 2023 mee verder gaan.

Voor 2023 zullen we het interieur en de aankleding van het HC een facelift geven. Onder andere zijn overal nieuwe gordijnen nodig en zullen we het bedlinnen gaan vervangen.

School for disabled children

We zijn gestart om voor de oudere leerlingen in de middag een baantje te vinden waardoor ze ook een beroep leren en een eerste salaris ontvangen. Bij vier leerlingen is dat tot nu toe gelukt. Maar ook daar zien we hoe onzeker dat kan zijn. Als de werkgever in de problemen komt, raken onze leerlingen hun baan kwijt. Dus we blijven bezig om een stabiele werkplek te vinden.

Een deel van de muur van de school is bij de laatste storm omgewaaid. We hebben een donatie ontvangen zodat het zo snel mogelijk gerepareerd kan worden.

In het voorjaar willen we de rest van de leerlingen laten testen en een start maken met de aanschaf van gehoorapparaten voor de leerlingen die daar baat bij hebben.

Herstart van de houtbewerkingsklas.

%d bloggers liken dit: