Jaarverslag 2019

Het Health Center

We hebben een goed jaar gedraaid. Hoogtepunt was het benefiet diner in juni, waarbij we ongeveer 5000 euro hebben opgehaald. Dit geld was bedoeld voor een grotere renovatie van het Health Center. Ondertussen is het dak grotendeels vervangen. We gaan ervan uit dat het dak klaar zal zijn voor het volgende regenseizoen. De gate is gerepareerd zodat die weer goed gesloten kan worden. Het restant staat nog op de rekening zodat we als het dak klaar is weer verder kunnen. Daarna zijn de rest van de toiletten aan de beurt en willen we de binnenkant van het health center schilderen zodat het er weer fris uitziet.

We zijn weer in staat geweest om het hele jaar de salarissen van het personeel te betalen. We hebben nog steeds een aantal vaste sponsoren en er komen eenmalige giften binnen. Het HC draait tegenwoordig zo dat het zelf voor een gedeelte van bijdragen.

Het kindersponsor project

Veel van de kinderen, die de Jiboroschool bezochten hebben afgelopen jaar hun opleiding afgerond. Een aantal sponsorouders zijn overgestapt op een nieuw kind zodat dit nu de school kan bezoeken. Graag willen we nog meer sponsorouders vinden die aan het project willen deelnemen.

School for disabled children

Op de school for disabled children hebben we drie nieuwe leerlingen mogen verwelkomen. Voor twee van de leerlingen hebben we een sponsor gevonden, voor de derde leerling hopen we spoedig iemand te vinden die 150 euro per jaar wil betalen. De leerlingen zijn in drie groepen verdeeld.

De eerste groep zijn de jongste 6 leerlingen die momenteel zo een 200 gebaren kennen en nu vooral leren rekenen. We wachten nu op de container vanuit Nederland waarin speel en lesmaterialen zitten. Voornamelijk opgehaald door de Paradijsvogel, een school in Vogelenzang. Vooral het samen leren spelen vinden we belangrijk voor deze groep.

De tweede groep leerlingen zijn vanaf 12 jaar. Zij leren nu rekenen en spellen. Ze kunnen hun eerste woorden schrijven. Op de woensdagen leren zij een skill: de jongens houtbewerking en het enige meisje in deze groep leert naaien. Ook helpen de jongens mee om binnen de klaslokalen dingen te repareren. Dus wel zo praktisch.

De derde groep zijn de twee broers die een verstandelijke beperking hebben en als enigen op die dag naar school komen. Ze leren Engelse woorden en we doen veel spelletjes met ze zodat ze zich verder kunnen ontwikkelen.

Afgelopen maanden hebben we een start gemaakt met de tuin: er is een hele mooie betegelde bantaba gekomen, waardoor de kinderen buiten kunnen eten en spelen. De sinasappelbomen en bananenbomen zijn geplant.

De salarissen van de leraren, het vervoer, onderhoud gebouw en schoonmaak, schoolmaterialen, uniformen worden betaald door de sponsoren. Het skillcenter, het ontbijt, en het jaarlijkse uitje van de kinderen wordt door extra sponsoring bekostigd.

In september hebben we met de kinderen deelgenomen aan een project met dove kinderen van alle andere dovenscholen. Twee nachten slapen in een hotel aan de kust. En het volgen van workshops o.a. over kinderrechten, misbruik en andere maatschappelijke zaken. En wat ook belangrijk is: de ontmoeting met andere dove kinderen uit het land.

Doelen voor 2020

  1. Het realiseren van de rest van de renovatie van het Health Center: toiletten, schilderwerk en keukenblok.
  2. Het vinden van een nieuwe sponsor voor de school for disabled children.
  3. Het vinden van nieuwe sponsoren voor het kindersponsorproject.
  4. Het vinden van vaste sponsoren om de salarissen te kunnen bekostigen van het Health Center.
  5. Speeltoestellen voor de schooltuin laten maken door de leerlingen die woensdags in het skillcenter werken.
  6. Groente verbouwen op de school.
  7. Het verstevigen van de contacten tussen de verschillende dovenscholen.
  8. Het organiseren van een feest voor jongeren in Nederland met als doel geld op te halen voor de stichting.
%d bloggers liken dit: