Jaarverslag 2018

Haarlem, 16 december 2018

Beste sponsoren, donateurs, vrijwilligers en belangstellende, 

Nog even en dan is ook 2018 alweer voorbij, de tijd gaat zo snel. Ook de afgelopen 20 jaar waarin ik, Ineke de Rijk, voorzitter van de Stichting Care Foundation The Gambia mocht zijn, zijn eigenlijk omgevlogen. Op 1 januari 2019 zal ik het stokje overdragen aan een nieuwe voorzitter Mirjam Abbes. Sommige van jullie kennen Mirjam al want zij is de coördinator van de kindersponsorprojecten en van de school voor kinderen met beperking. Dit is dan ook de laatste nieuwsbrief die jullie van mij ontvangen. In de afgelopen 20 jaar heb ik veel nieuwsbrieven en jaarverslagen gemaakt om jullie op de hoogte te houden over de projecten. In die afgelopen jaren heb ik ook heel veel mensen ontmoet in Jiboro en Kotu en veel zijn goede vrienden geworden.

Mijn eerste kennismaking met Gambia was met een vakantie in 1996, zag toen het verschil van hoe mijn kinderen naar school gingen in Nederland en hoe de kinderen in Gambia naar school gaan, als ze al naar school gaan. In Nederland moeten kinderen naar school, in Gambia is geen leerplicht, wat betekent dat er heel veel ongeletterde zijn. Onderwijs in Gambia staat op een heel laag niveau en doorleren is helemaal een groot probleem. In Nederland kunnen kinderen allerlei sporten en leuke dingen doen. In Gambia is dat moeilijk omdat er vaak geen geld voor is want de eerste levensbehoefte, eten, gaat voor. Er is in Nederland een goede gezondheidszorg. Ja, er wordt hier vaak geklaagd, maar vergeleken met een ontwikkelingsland hebben wij het zo ontzettend goed ! 

Na een aantal keren terug te zijn geweest naar Gambia besloot ik dat ik iets wilde doen voor de bevolking van Gambia en dan zeker voor de kinderen. En 1998 waagde ik de sprong om naar Gambia te gaan en het was een sprong in het diepe want wat wist ik van ontwikkelingswerk, helemaal niets ! Was ook een sprong in het diepe om in een zo’n ander land te gaan leven want er is zo’n groot cultuurverschil, zo’n andere denkwijze maar dat zie je niet zo als je zo enthousiast bent om te proberen iets van de grond te krijgen.

Ik ontmoette Tafa Jarju, die mij meenam naar zijn dop Jiboro, een dorp in het binnenland, tegen de Senegalese grens. Een dorp met toen zo’n 1500 inwoners, met een lagere school en een kleuterschool. Toen wij daar waren hoorde wij dat er een meisje was overleden omdat er geen gezondheidszorg was in het dorp, het dichtstbijzijnde ziekenhuis was in Brikama, 40 km. verderop. Er was toen nauwelijks transport, de weg was vaak onbegaanbaar zeker in het regenseizoen. Ook voor vrouwen die in verwachting waren en die moesten bevallen was het een heel groot probleem om op tijd in het ziekenhuis in Brikama te komen. Toen ik dit hoorde zei ik tegen Tafa: Wij moeten proberen om daar iets aan te doen.

Zo zijn wij begonnen met het opzetten van de Stichting Care Foundation The Gambia!!!!!

Met vallen en opstaan en vaak drie passen vooruit en twee achteruit zijn er in de afgelopen 20 jaar veel projecten opgezet. Makkelijk was het zeker niet, kreeg ook zelf te maken met diverse gezondheidsproblemen. Tig keren malaria gehad waardoor ik waarschijnlijk doof ben geworden aan één oor, en juist mijn goede oor want mijn andere had al een gehoorprobleem. Maar nu met twee gehoorapparaten kan ik weer redelijk horen. Kreeg de nodige infecties en moest geopereerd worden aan mij knie omdat daar een vleesetende bacterie inzat, waren net op tijd want hij had zich een weg gebaand naar mijn knieschijf (is ook goed gekomen hoor). En een schorpioen vond dat ik in zijn weg zat en gaf mij dus een steek, was geen dodelijke schorpioen maar wat deed het pijn, het gif gaat door je hele lichaam en je weet niet waar je het zoeken moet, maar ook dat is weer goed gekomen. Ondertussen gingen we gewoon door met het realiseren van de diverse projecten. Projecten die alleen maar mogelijk waren door alle hulp die wij mochten ontvangen van donateurs en sponsoren, van kerken, studenten en scholen en van vrijwilligers die zich hebben ingezet voor acties en fairs. Verf en bouwmaterialen, schoolmeubilair, schoolmaterialen, inrichtingen voor het health centrum en tandartspraktijk, skill centrum en de scholen werden verzameld en per containers verstuurd .

Ik mocht in Jiboro gastvrouw zijn voor vrijwilligers die een aantal weken / dagen meehielpen met bouw van het health centrum, skill centrum, tandartspraktijk en meehielpen met schilderen, schoonmaken en inrichten. Het gastvrouw zijn was erg gezellig, ontbijten, lunchen met z’n allen en ‘s-avonds gingen de nodige biertjes, Julbrews, erdoor heen. In Jiboro is geen bier te koop en wij moesten op bierjacht in Brikama want in de begin jaren kon je ook daar geen bier in de supermarkt kopen, dus via achterafstraatjes konden we de voorraad weer aanvullen. Dit is maar een kleine greep want er is zoveel meer te vertellen over deze jaren. Maar het belangrijkste is is dat er heel veel is gerealiseerd met zoveel hulp en ondersteuning waar ik en ook ons bestuur en zeker de bevolking heel erg dankbaar voor zijn.

Met z’n allen hebben we Jiboro op de kaart gezet!!!!!!!!

Er is nu een health centrum, laboratorium , tandartspraktijk, een skill centrum, een rijstmaalmachine, een bakkerij, een vrouwengroentetuin, een school voor kinderen met beperking en een kindersponsorproject. Veel baby’s zijn geboren in het health centrum en veel patiënten uit Jiboro en omliggende dorpen krijgen nu de gezondheidszorg die zij nodig hebben.

Het is niet alleen het realiseren van een project maar gebouwen moeten ook worden onderhouden, salarissen moeten worden betaald aan de staf en medicijnen moeten worden aangeschaft. Een aantal dingen van het health centrum zijn aan renovatie toe. Materialen in Gambia slijten snel door vocht en hitte en tijdens het regenseizoen is er veel onweer en storm waardoor veel schade ontstaat.

Gelukkig is het solar systeem voor de energie voorziening van het health centrum door een donatie gerenoveerd en beschikt het health centrum weer over elektra. Een deel van de toiletten en douches konden door een donatie worden gerenoveerd, maar een deel moet nog worden gerenoveerd. Ook alle waterleidingen vanaf de watertoren die zijn doorgeroest moeten worden vervangen. Veel staat er nog op de lijst wat er moet worden gerenoveerd.

Veel werk/ geld zal er altijd nodig zijn om alles in een goede staat e houden. De St. CFTG hoopt dat het health centrum ook de komend jaren de zorg kan blijven geven.

Omdat wij een donatie kregen krijgen de kinderen op de school met beperking nu iedere dag ontbijt. Met een andere donatie is er een skill centrum op de school gerealiseerd waar de oudste kinderen, ook de kinderen met een verstandelijke beperking, les krijgen in timmeren. Met het leren van een vak kunnen zij later in hun eigen onderhoud voorzien.

Ik ben dankbaar voor alles wat ik heb geleerd en mee heb mogen maken. Dankbaar dat jullie mij en de Stichting Care Foundation The Gambia vertrouwde.

Wil iedereen bedanken maar zeer zeker Tafa Jarju want zonder hem waren de projecten niet gerealiseerd. Wil de bevolking van Jiboro bedanken dat ik een deel van hun mocht zijn en zo een beetje hun cultuur mocht leren kennen.

Wil mijn familie bedanken voor alle steun die zij mij hebben gegeven.

Wil mijn vrienden bedanken dat ik bij hun mocht logeren als ik over was uit Gambia toen ik geen huis meer had in Nederland.

Maar ik heb nog één laatste wens, zou daarvoor heel graag aan jullie willen vragen om dat samen met mij te doen. Ik zou zo graag nog één project willen realiseren en dat is de schooltuin voor de school voor kinderen met een beperking.

Omdat het voor kinderen met beperking heel moeilijk is om aan een baan te komen wil ik graag de schooltuin opzetten. Met deze tuin kunnen de kinderen van de school leren hoe zijn diverse groentes moeten verbouwen en hoe zij fruitbomen moeten onderhouden. Met de kennis die zij hiermee opdoen kunnen zij later in hun eigen onderhoud voor zien.

Mag ik dus bij jullie aankloppen om mij met dit afscheidscadeau te helpen?

ING : NL69 INGB 0002 3228 98 t.n.v. St. Care Foundation The Gambia, tgv. Schooltuin

Wens het bestuur Mirjam Abbes, Rene van Baest en Tafa Jarju veel succes, veel wijsheid en veel doorzettingsvermogen.

“Als je honderd mensen niet kunt helpen, help er dan eentje.”

Samen met jullie hielpen wij er niet eentje maar vele en de Stichting Care Foundation The Gambia hoopt er nog vele samen met jullie te mogen helpen. 

Dank jullie voor alle jaren.

Ineke de Rijk
Herman van den Berghstraat 38
2025 GS HAARLEM
M: 0682630062
E: InekedeRijk@gmail.com

%d bloggers liken dit: