Ontmoetingskerk steunt project in Gambia

“Je merkt dat je daar nodig bent”

Gambia is één van de armste landen van Afrika. Met onder andere een ziekenhuis en scholen maakt de stichting Care Foundation The Gambia (CFTG) gezondheidszorg en onderwijs mogelijk voor de bewoners van het dorp Jiboro en de wijde omgeving.

“Je merkt dat je daar nodig bent,” zegt voorzitter Mirjam Abbes (60) uit Lelystad. De Ontmoetingskerk (foto) ondersteunt het project in Gambia onder meer bij het opzetten van een kippenboerderij.

Mirjam vertelt: “Jainaba is een doof meisje. Op de school voor dove en verstandelijk gehandicapte kinderen die ik heb opgezet, leerde zij gebarentaal. Maar ze durfde niet zoveel. Later kwam ik haar in het dorp tegen. Toen ze begon te gebaren, werd ze heel hard uitgelachen. Ik dacht: zo werkt het dus. Het was daar ondenkbaar dat deze kinderen iets kunnen bereiken. Nu, een paar jaar later, is Jainaba enorm gegroeid en heeft ze veel meer zelfvertrouwen. Ouders zien dat ook. De school krijgt nu veel meer aanmeldingen. De kracht zit vooral in de allereerste acceptatie.”

In ontwikkeling

De stichting CFTG bestaat inmiddels twintig jaar en zette een ziekenhuis, vrouwentuin en diverse scholen op. “Gambia is nog erg in ontwikkeling,” schetst Mirjam de situatie in het land aan de Afrikaanse westkust. “Het was vroeger een kolonie die door de Engelsen berooid is achtergelaten. Een dictator heeft het land later ongeveer twintig jaar ontzettend klein gehouden en is nu pas drie jaar weg. Educatie is heel belangrijk om het land uit de armoede te halen.”

Heel saamhorig

Jaarlijks verblijft Mirjam zo’n vier keer zes weken in Gambia. Al acht jaar is ze werkzaam voor de stichting, sinds 2019 als voorzitter. “In 2004 kwam ik voor het eerst in Gambia met een buurvrouw die daar als programmamaakster heen moest. Daarna ging ik er met mijn dochter elk jaar een week heen, ons moeder-dochteruitje,” blikt Mirjam terug. “De mensen zijn zó vriendelijk, gastvrij en heel saamhorig. Ik ben er ontzettend gelukkig, dat voel ik elke dag. Ik heb nooit beseft dat werk zo gelukkig kan maken.”

Stichting

Opnieuw via haar buurvrouw kwam ze in 2012 in contact met de toenmalige voorzitter Ineke de Rijk van de stichting CFTG. “Ik wilde wel een tijdje in Gambia werken en dat kon op de nursery school (kleuterschool),” aldus Mirjam. Het beviel goed en ze bleef werkzaam voor de stichting. Ze is net als haar echtgenoot docent op ISG Arcus in Lelystad, maar in goed overleg heeft ze die baan in 2015 voor een groot deel opgezegd.

Personeelskosten ziekenhuis

De stichting is voor haar werk afhankelijk van financiële steun en die is steeds lastiger te krijgen. Dat geldt niet zozeer voor de school voor dove en verstandelijk gehandicapte kinderen. Alle ruim twintig leerlingen hebben een vaste sponsor. “Die mensen zijn bijna allemaal een keer in Gambia geweest om ‘hun’ kind te ontmoeten en krijgen ook geregeld foto’s, verslagen en filmpjes van mij,” vertelt Mirjam. Zij merkt echter dat de financiering van de personeelskosten van het ziekenhuis (artsen, verplegers, schoonmakers) steeds moeilijker rond te krijgen is.

Kippenboerderij

Daarom wil de stichting zo snel mogelijk een kippenboerderij opzetten. “Met een deel van de opbrengst uit de verkoop van kippen en eieren kunnen we dan de salarissen betalen,” legt Mirjam uit. Zij gelooft heel erg in dit project, omdat het deels ook de verantwoordelijkheid terug legt bij de Gambianen zelf. “Zolang wij alles daarheen brengen, creëren we een ‘lui volk’. Ze hoeven zelf niet veel te doen. In plaats hen altijd vis te blijven geven, geven we hen nu een hengel zodat ze zelf kunnen vissen.”

Over tien jaar heel anders

Er zijn momenteel zo’n 350 Nederlandse stichtingen in Gambia actief, maar Mirjam ziet in het land ook een generatie ontstaan die zelf stichtingen opzet. “Ik denk dat het er over tien jaar heel anders uit zal zien en dan is het goed om ons terug te trekken. Maar nu nog niet. Alles is stuk. Mensen hebben niks en kinderen moeten betalen om naar school te kunnen. Dat geld is er niet. Je merkt dat je daar nodig bent,” besluit ze.

Ondersteuning

De Ontmoetingskerk heeft besloten het project in Gambia drie jaar te ondersteunen. Dat gebeurt via collectes, maar ook zijn kinderen aan het sparen voor kippen. Bij wijze van aftrap verzorgde Mirjam Abbes een presentatie over het project in de kerkdienst van 1 november 2020.

Gepubliceerd door Bestuur CFTG

De Stichting Care Foundation The Gambia is sinds 2000 actief in het dorp Jiboro en omgeving om de leefomstandigheden van de bevolking te verbeteren. Dat doen we door het bevorderen van een goede gezondheidszorg en een betere educatie. Financiële steun en kennisoverdracht is daarbij belangrijk. In de afgelopen jaren zijn er veel verschillende projecten opgezet

Eén opmerking over 'Ontmoetingskerk steunt project in Gambia'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: