Nieuwsbrief – Oktober 2019

Beste sponsoren.

Het nieuwe schooljaar is goed begonnen. Laat ik beginnen met te zeggen dat ik niet meer altijd nodig ben op school. En dat is een goed gevoel. We zijn na drie jaar tot een systeem gekomen waar we ons allemaal in kunnen vinden. Het is werkbaar voor de leraren. En het voldoet aan het beeld dat ik voor ogen had toen we drie jaar geleden begonnen.

Het meest trots ben ik erop dat het de leraren gelukt is om alle kinderen aan het werk te houden ondanks de verschillen in leeftijd en leervermogen. En dat zou nooit gelukt zijn zonder al het materiaal dat we gekregen hebben. In de afgelopen periode was ik in Gambia en heb ik voor alle kinderen werkbladen gekopieerd. Dat maakt het lesgeven zoveel gemakkelijker. En ik besef dan ook dat ook de andere vier dovenscholen recht moeten hebben op al dit materiaal. De opmerking van een leraar van een andere school: “Ja, maar jij bezit zoveel materiaal, dan is het lesgeven makkelijker.” was terecht.

We zijn in september weer met 5 scholen op kamp geweest. Dankzij een donatie van de Paradijsvogel in Vogelenzang was het vervoer weer uitstekend geregeld en kon ik heel wat materiaal voor die dagen kopiëren. De kinderen hebben gezwommen, geknutseld, naar lezingen geluisterd en vooral: elkaar weer ontmoet. En voor mij persoonlijk: Vorig jaar tijdens het eerste kamp heb ik geopperd dat de leraren van de 5 verschillende scholen meer zouden moeten samenwerken. En dat is heel serieus opgepakt. We proberen nu alle neuzen naar één kant te krijgen.

Ik heb mijn eerste workshop over onderwijs gegeven aan 17 leraren dovenonderwijs. Vragen die centraal stonden: wat verwachten we van onze leerlingen? Hoe maken we ze tot zelfbewuste volwassenen, die in staat zijn goede keuzes te maken? Minder klassikaal onderwijs, meer in groepen werken. Leerlingen verantwoordelijk maken voor hun eigen prestaties, bv door presentaties voor de klas te geven. Alle leraren zitten nu in een appgroep. En elke keer als ze iets nieuws geprobeerd hebben plaatsen ze hun ervaringen in die groep, zodat anderen ervan kunnen leren.

Er is nog elke ochtend ontbijt. Het skillcenter loopt goed. In de komende week gaan de jongens een bed in elkaar zetten. Fatu is op de woensdagen gestart om te leren naaien. En door een nieuwe sponsor hebben we een nieuwe leerling erbij gekregen.

De bantaba voor de school is bijna af. Nu kunnen leerlingen buiten op een overdekte plek ontbijten, spelen en leren. Dus nu kunnen we starten met de aanleg van de tuin. In november zal er een hele rij sinasappelbomen geplant worden. Daarna bananen en groente.

Hartelijk bedankt voor jullie bijdrage afgelopen jaar.

Groeten, Mirjam Abbes

Gepubliceerd door Bestuur CFTG

De Stichting Care Foundation The Gambia is sinds 2000 actief in het dorp Jiboro en omgeving om de leefomstandigheden van de bevolking te verbeteren. Dat doen we door het bevorderen van een goede gezondheidszorg en een betere educatie. Financiële steun en kennisoverdracht is daarbij belangrijk. In de afgelopen jaren zijn er veel verschillende projecten opgezet

Eén opmerking over 'Nieuwsbrief – Oktober 2019'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: