School voor kinderen met een beperking – 2014

In de omgeving van Jiboro zijn veel kleine dorpjes waar kinderen wonen die totaal geen onderwijs krijgen vanwege hun beperking.
Omdat de stichting CFTG graag wilde weten hoeveel kinderen er in de omgeving van Jiboro gehandicapt zijn en met welke handicap, heeft zij een onderzoek gedaan in 7 dorpen.

De uitslag was dat 18 kinderen in de leeftijd van 3 t/m 15 jaar doof zijn, waarvan in één familie zelfs 4 kinderen, 10 kinderen zijn gehandicapt en 4 kinderen zijn blind.
Maar de regio rondom Jiboro is groter dan alleen deze dorpen en ook daar wonen zeer waarschijnlijk nog meer kinderen met een beperking. Jiboro is 1 ½ km verwijderd van de grens met Senegal en ook daar wonen kinderen met een beperking. Al deze kinderen hebben nauwelijks de kans om naar school te gaan. En als er al scholen zijn liggen die ligt ver van het dorpen verwijderd, het brengt hoge kosten met zich meebrengt voor o.a. transport en daarbij is er nauwelijks transport. Ook om de kinderen bij familie onder te brengen is vaak een heel groot probleem.

Om ook deze kinderen een kans te geven op een betere toekomst heeft de Stichting Care Foundation The Gambia een aanvraag ingediend voor de realisatie van een de school voor kinderen met een beperking bij SOS Meerlo- Wanssum.
Het project School voor Kinderen met een Beperking is met zeer groot enthousiasme en bevlogenheid aangedragen door de familie Goumans-Coenders uit Meerlo.

PRAKTISCH EN KLEINSCHALIG (informatie over SOS Meerlo- Wanssum)

SOS Meerlo-Wanssum is een vrijwilligersorganisatie die in 1993 is opgericht in de voormalige gemeente Meerlo-Wanssum. Hulp aan de Derde Wereld, millenniumdoelen, mondiaal bewustzijn, SOS Meerlo-Wanssum geeft er praktisch vorm aan met als doel om dichtbij huis mensen bewust te maken van de uitdagingen rond ontwikkelingssamenwerking. Elke drie jaar adopteert SOS Meerlo-Wanssum een concreet project om dit goede doel kracht bij te zetten. Het project heeft altijd een binding met inwoners van de dorpen van de voormalige gemeente Meerlo-Wanssum: Meerlo, Wanssum, Blitterswijck, Tienray, Swolgen en Geijsteren.

De komende drie jaren worden in de zes kerkdorpen van de voormalige gemeente Meerlo-Wanssum allerlei acties gehouden op scholen en bij verenigingen om het project in Jiboro onder de aandacht te brengen. Het zijn veel afwisselende activiteiten en vele daarvan zijn geïnitieerd door Anita Goumans. Deze familie steunt hun project met hart en ziel en dat is terug te zien aan de mooie resultaten.

Tegelijk doet SOS veel aan bewustwordingsactiviteiten op scholen en bij verenigingen in onze eigen gemeenschap. Ook worden activiteiten opgezet en ondersteunt om mensen hier in beweging te krijgen voor de medemens die het niet zo getroffen hebben als wij. De organisatie telt ruim dertig vrijwilligers.
Sos Meerloo-Wansum heeft ook een eigen website. Hier kunt u de vorderingen ook bij houden. www.sos-meerlowanssum.nl

Van een deel deze activiteiten zijn ook foto’s te bewonderen. Ga naar onze Facebook pagina en bovenstaande punten gaan nog meer leven. www.facebook.com/SOSMeerloWanssum

Verder is ons bestuurslid Julienne van Well dit voorjaar ook naar Gambia geweest en heeft onder andere ons project bezocht.
Zij was zeer onder de indruk van het project in Jiboro. Het zag er allemaal goed verzorgd uit en was ingericht volgens bijna Nederlandse maatstaven. Alles werd ook keurig onderhouden.

Wilde Ganzen heeft op 26 april een uitzending over ons project gedaan. Ook staat het project op de site van Wilde Ganzen. Op deze manier proberen zij om hun donateurs te boeien en te binden. Met het geld dat zij onder andere zo inzamelen vullen ze onze projectopbrengsten aan.
Na overleg met Wilde Ganzen en Care Foundation The Gambia is de doelstelling van de school verbreed. Het is de bedoeling dat de school een school wordt voor kinderen met een beperking, waarbij bij de opleiding doorloopt tot het aanleren van vaardigheden waarmee de kinderen zelf inkomsten kunnen verwerven. Wij steunen naast de bouw van de school het mogelijk maken dat dove kinderen worden opgeleid. Voor kinderen met een andere beperking loopt via Care Foundation.

The Gambia een apart traject waarover meer is te lezen op een speciale site www.schoolfordisabledchildren.weebly.com.
De plannen zijn om eerst te starten met een 1 of 2 klassen dove kinderen in 2016. Zodra dat onder controle is worden de klassen uitgebreid en worden er ook kinderen aangenomen met andere beperkingen. Het is de bedoeling dat de school een school wordt voor kinderen met een beperking, waarbij bij de opleiding doorloopt tot het aanleren van vaardigheden waarmee de kinderen zelf inkomsten kunnen verwerven.

Vorderingen bouw

Het terrein waar de school komt is vorig jaar vrijgemaakt. Vorig najaar is gestart met het maken van de stenen om de omheining mee te bouwen. Deze worden alle met de hand gemaakt. Eind februari van dit jaar was de omheining bijna klaar. Voordat de muur werd gesloten was een opening vrijgehouden omdat er veel ladingen zand naar binnen werden gebracht die nodig waren om de stenen te maken voor de bouw van de toiletten. De voorbereidingen voor de sanitaire voorzieningen zijn in mei getroffen. De septic tank is van binnen geheel met stenen bekleed en bovenop gesloten met een gat om de tank te kunnen legen. In de komende tijd zal ook begonnen worden met het maken van de stenen voor de school. Dit project biedt dus ook werkgelegenheid in het dorp. De school wordt zo ook echt van de gemeenschap.
Naast het voorbereiden van de bouw van de school is de opleiding van één van de beoogde leerkrachten gestart.

Verder is een vrijwilliger van Care Foundation The Gambia, de Nederlandse lerares Mirjam Abbes, regelmatig in Jiboro om onze onderwijsmethoden over te dragen. Zij en bestuurslid van SOS Meerlo- Wanssum Julienne (van Well) zijn tijdens het bezoek van Julienne aan het project ook samen opgetrokken. Aangezien Julienne ook als leerkracht werkzaam is hadden ze genoeg te delen.
http://schoolfordisabledchildren.weebly.com

Gepubliceerd door Bestuur CFTG

De Stichting Care Foundation The Gambia is sinds 2000 actief in het dorp Jiboro en omgeving om de leefomstandigheden van de bevolking te verbeteren. Dat doen we door het bevorderen van een goede gezondheidszorg en een betere educatie. Financiële steun en kennisoverdracht is daarbij belangrijk. In de afgelopen jaren zijn er veel verschillende projecten opgezet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: