Nieuwsbrief – Juni 2013

Beste sponsoren, donateurs en belangstellende,

Veel van het laatste nieuws staat op de Facebookpagina maar misschien hebben jullie geen Facebook en het dus kunnen jullie het ook niet gelezen. Hoewel er nu misschien veel mensen op vakantie zijn en hopelijk genieten van een lekker zonnetje en welverdiende rust, wil ik toch graag even een kleine up date geven voordat ik, Ineke, weer voor 7 weken naar Jiboro vertrek. Sinds onze laatste nieuwsbrief in maart zijn er weer heel veel mooie dingen gebeurd en er staat ook veel te gebeuren.

Het eerste grote nieuws is dat er een Dovenschool in Jiboro gerealiseerd gaat worden.
Omdat de stichting CFTG graag wilde weten hoeveel kinderen er in de omgeving van Jiboro gehandicapt zijn en met welke handicap, heeft zij in de zomer van 2010 een onderzoek gedaan en de uitslag was dat 18 kinderen in de leeftijd van 3 t/m 15 jaar doof zijn, waarvan in één familie zelfs 4 kinderen. Deze dove kinderen hebben niet de kans om naar school te gaan. Er is maar 1 dovenschool in Gambia, de St. John’s school in Serrekunda en die ligt ver van het dorp verwijderd op c.a. 70 km waardoor het moeilijk is voor de ouders om hun kinderen daar naar toe te sturen omdat het hoge kosten met zich mee brengt voor o.a. transport en daarbij is er nauwelijks transport.

Ook om de kinderen onder te brengen bij familie in de buurt van de school is vaak een heel groot probleem. Om deze kinderen de kans te geven op onderwijs opdat ook zij een betere toekomst zullen hebben, wilde de st. CFTG graag een dovenschool opzetten in Jiboro.

Het Dovenschoolproject is met zeer groot enthousiasme en bevlogenheid aangedragen door de familie Goumans-Coenders uit Meerlo. Anita heeft samen met haar zoon Frans de presentatie gehouden en de vrijwilligers van SOS-Meerlo Wanssum hebben uit 3 projecten voor het project “Dovenschool Jiboro”, gekozen. De komende drie jaar gaat de SOS- Meerlo Wanssum zich inzetten om in Jiboro het dovenschooltje te realiseren en in te richten, alsmede de opleiding voor de speciale leerkrachten te financieren. Wat een geweldig nieuws dat er ook voor deze kinderen een verbeterde toekomst zal zijn, dat zij kunnen communiceren omdat zij onderwijs krijgen in gebarentaal zodat ook zij deel uit kunnen maken van de maatschappij.

In mei hebben wij Anita Goumans en haar familie op bezoek gehad in Jiboro, zij wilden graag de plaats zien waar de school gerealiseerd gaat worden en om meer feeling te krijgen met het project waar zij zich met heel veel andere vrijwilligers voor gaan inzetten. Het was voor ons allen de eerste keer dat wij elkaar ontmoeten, hadden wel veel mail contact gehad maar in Jiboro konden wij persoonlijk zoveel meer informatie uitwisselen en bespreken wat er de komende jaren al zo gedaan moet worden.

In juni had SOS Wanssum een bestuursvergadering belegd en hebben wij met elkaar kennis kunnen maken, stappenplan is besproken voor de komende jaren en er is een begin gemaakt met de sponsorwerving. De eerste stap die er nu gemaakt wordt in augustus is de bouw van de muur om het schoolterrein zodat straks alles veilig staat.
Het is zo geweldig dat zoveel vrijwilligers zich gaan inzetten om met elkaar het Dovenschoolproject te gaan realiseren. Tijdens de 3 weken in mei dat ik in Jiboro was is er ook weer hard gewerkt door onze leerlingen van het MamaJiboro Skill Centrum.

Heel veel sieraden zijn gemaakt zoals kettingen, sleutelhangers en armbandjes, die zijn mee teruggenomen naar Nederland om te verkopen. Via de webshop van de Stichting CFTG http://www.facebook.com/Stichting.CFTG kunnen de sieraden worden besteld. Er is een proefovereenkomst aangegaan met FairBeads die sieraden uit een aantal Afrikaanse landen verkoopt, op basis van eerlijke handel, geen kinderarbeid en veel van onze sieraden zijn te zien en te bestellen via de website van FairBeads. Maar ook aan andere winkels zijn kettingen verkocht. Onze leerlingen kunnen trots zijn en wij hopen dat er nog veel meer verkocht gaat worden zodat zij een betere kans op een goede toekomst hebben. Het skill centrum is ook een plek die ervoor zorgt dat veel meiden niet in de prostitutie belanden of ongehuwd zwanger thuis komen te zitten. 

Students for Students ’13 gaat zich inzetten voor stichting ‘Care Foundation The Gambia’!

Dit jaar zullen zes studenten met jeeps af reizen naar West Afrika om aandacht te vragen voor st. Care Foundation the Gambia. Team 2013 is hard aan het werk om geld, materialen en benodigdheden in te zamelen om een bijdrage te leven aan het uitbreiden en verbeteren van het skill centre van st. CFTG zodat jongeren in Gambia een vak kunnen leren en na hun opleiding een inkomen kunnen genereren! Deze 6500 kilometer lange reis wordt ondernomen om aandacht te vragen voor de ontwikkeling van beroepsopleidingen in West-Afrika. Wat begon als een idee om met een oude auto naar Marokko te rijden, is uiteindelijk uitgemond in een grootschalig benefietproject voor en door studenten. Dit is een stukje overgenomen van de website van Students for Students.

Heel veel verschillende acties hebben ze de afgelopen maanden gehouden om geld, materialen en benodigdheden in te zamelen. En als laatste was er een heel gezellig sponsordiner waar ik ze ook allemaal persoonlijk leerde kennen, de meisjes had ik al ontmoet maar de “jongemannen ” nog niet. Het was een afscheidsfeest voor familie , vrienden en bekenden voordat zij het avontuur zouden aangaan.

Daar staan ze, onze zes “Wereldstudenten”, Marcel, Thomas, Virgil, Marloes, Sabine en Lisanne, met één van de auto’s, klaar om het avontuur aan te gaan, op naar het Mama Jiboro Skill Centrum!!!!!

10 juli 2013 – Maçon

Afgelopen zaterdag was het na een maandenlange voorbereiding eindelijk zo ver: de reis naar Jiboro kon beginnen! Vol goede moed, voorzien van enkele vitale attributen door onze voorgangers (“is er geen wifi, neem dan een bifi”) verruilden we dan toch echt het vertrouwde Nimwegen voor 7.000 kilometer avontuur op de weg.
Op naar de hitte, het zand, nomaden en het stof van de Sahara. Met een djellaba en tulband inmiddels in bezit: we zijn er klaar voor!

Wat zou ik graag even willen kijken hoe hun die tulbanden en djellaba’s staan, zal daarvoor moeten wachten tot ik ze in Jiboro zie en ze er misschien ook een beetje als nomaden uit zullen zien, hoewel ze dat natuurlijk al zijn, want ze trekken ook als nomaden van noord naar zuid met de auto’s als “moderne kamelen “.
Op dit moment rijden ze door het Atlas gebergte op weg naar Mauritanië/ Senegal en dan The Gambia/ Jiboro.

Diverse wegen leiden naar Gambia en Jiboro, ik doe dat door de lucht en het laatste stukje na aankomst in Gambia per auto naar Jiboro, stuk sneller dan zij het doen maar niet zo avontuurlijk. Begin augustus is de planning dat ze aankomen bij de grens van Senegal en Gambia, daar worden ze door opgewacht door een paar dorpsbewoners van Jiboro en onder begeleiding gaan ze dan op weg naar Jiboro waar ik ze samen met onze staf en leerlingen van het Mama Jiboro Skill Centrum met open armen sta op te wachten. Een paar dagen zullen ze bij ons logeren, het project bekijken waar ze voor hebben gereden en dan kan ik ze een beetje verwennen.
Kijk er naar uit!!!!!

Rainbow Nursery School

Ruim dertig kinderen van de Rainbow Nursery School gaan na de schoolvakantie beginnen op Lower Basic School “ Lagere school “ in Jiboro, een hele grote stap voor ze. Wij hopen dat ze goed zijn voorbereid door onze leerkrachten en daar hebben wij alle vertrouwen in, zeker nu onze hoofdonderwijzer, Buba, de drie jarige opleiding Early Child Hood met goed gevolg heeft afgerond. Onze andere onderwijzer, Momodou, gaat nu ook beginnen aan deze opleiding, straks heeft de school de beschikking over goed opgeleide leerkrachten.

Gelukkig kreeg de Stichting CFTG van twee stichtingen gelden waarmee gedurende de schoolvakantie de omheining van het schoolterrein wordt verhoogd zodat er geen onverlaten, geiten, ezels en schapen meer binnen kunnen komen en het terrein nu schoon blijft. Het dak het gebouw van de woonruimte voor hoofdonderwijzer en wacht en de keuken is voorzien van nieuwe dakplaten en de woonruimtes worden woon klaar gemaakt, tevens wordt er een toilet en wasruimte gebouwd voor de staf.
Als de kinderen in september weer naar school gaan is alles klaar en krijgen de kinderen ook weer een ontbijt op school wat wordt klaar gemaakt door een paar moeders en gelukkig hebben wij ook dit jaar hiervoor weer een donatie mogen ontvangen.

Kinderen in Gambia krijgen vaak geen ontbijt en moeten wachten tot de middaglunch, en soms tot in de avond, voor ze iets te eten krijgen. De kinderen kijken er naar het ontbijt uit want Met een lege maag kunnen ze niet leren.

Narang Health Center

Het regenseizoen is begonnen in Gambia wat betekend dat de malariatijd weer aanbreekt. Het Ministerie van Gezondheid in Gambia voorziet nu de health centra’ s, ook het Narang Health Centrum, van de benodigde malaria medicatie , eerst moet er nu een laboratoriumtest worden afgenomen zodat men zeker weet dat het malaria is en men de goede medicatie kan geven. Gelukkig hebben wij ook dit jaar weer een donatie mogen ontvangen van de Lutherse Kerk uit Rotterdam zodat er ook genoeg andere medicijnen aanwezig zijn op het health centrum.
Patiënten in Gambia betalen maar er weinig voor de behandelingen en medicijnen wat betekend de st. CFTG voor een heel groot deel afhankelijk is van sponsoren en donateurs.

“Als je honderd mensen niet kunt helpen, help er dan eentje.”

Samen met jullie hielpen wij er niet eentje maar velen en wij hopen nog velen samen met jullie te mogen helpen.

Wordt u ook lid van de Club van Vrienden van de “Care Foundation The Gambia” of wilt u een kind sponsoren? Voor bijvoorbeeld een vast bedrag van € 10,00 per maand kan een kind een heel jaar naar school.

Met uw bijdrage is het mogelijk om de continuïteit van de projecten te waarborgen; samen met u kunnen wij zorgen voor medicijnen, goede medische zorg, goed onderwijs en voldoende eten.

Doet u ook mee? En misschien willen uw familie en vrienden ook lid van de Club van Vrienden worden. Dat zien wij heel graag, want hoe meer vrienden, hoe meer de stichting kan doen. Uiteraard zijn alle donaties groot of klein van harte welkom op.

U kunt ook een automatische overschrijving via uw bank regelen.

De stichting is geaccepteerd door de belastingdienst als ANBI (nr. 810105925) wat betekent dat uw giften onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar zijn voor de belasting (zie daarvoor onze website).

Bij voorbaat hartelijk dank!

Wel ik zei in het begin een kleine update, maar het is toch wel weer een grote up date geworden er is ook altijd zoveel te vertellen.

Tot slot wil ik namens het bestuur iedereen die zich op divers gebied heeft ingezet voor de stichting CFTG heel hartelijk danken, want zonder UW hulp en ondersteuning kunnen wij onze doelstellingen niet halen.Wens jullie veel lees plezier en een hele gezellige en zonnige zomer.

Ineke de Rijk
voorzitter

Gepubliceerd door Bestuur CFTG

De Stichting Care Foundation The Gambia is sinds 2000 actief in het dorp Jiboro en omgeving om de leefomstandigheden van de bevolking te verbeteren. Dat doen we door het bevorderen van een goede gezondheidszorg en een betere educatie. Financiële steun en kennisoverdracht is daarbij belangrijk. In de afgelopen jaren zijn er veel verschillende projecten opgezet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: