Nieuwsbrief – Maart 2012

Speciaal bedoeld voor de sponsoren, donateurs en iedereen die onze projecten in Jiboro / The Gambia inmiddels een warm hart toedragen.

Sinds ons laatste nieuws in januari zijn er weer diverse ontwikkelingen geweest in Jiboro en wij willen jullie dan ook graag weer een kleine update geven.

Narang Health Care Center Jiboro

Via een bevriende vriend is een tandarts uit België, Marc Knevels en zijn zoon Niels, die ook tandarts is, in contact gekomen met onze stichting, Marc was erg geïnteresseerd in onze projecten en natuurlijk speciaal in het tandartsproject. Hij vroeg of hij samen met Niels naar Jiboro kon komen. Het zou voor beide de eerste keer zijn om in een ontwikkelingsland te werken en om eens te kijken hoe het daar gaat. Natuurlijk hebben wij “ja” gezegd en dat wij het erg fijn zouden vinden als zij zouden komen.
Na een aantal mails is er een datum geprikt en in januari zijn Marc en Niels voor een week naar Gambia vertrokken. Zij zijn 2 x 2 dagen in Jiboro geweest en hebben in die tijd zo’n 80 patiënten kunnen behandelen en tevens natuurlijk ook, een klein beetje de sfeer van het dorp en Gambia kunnen opsnuiven. Hieronder staat een klein stukje van het verslag van Marc.

“Wij hebben een toffe tijd gehad en werden we netjes verzorgd en gehuisvest. De mensen waren blij met de professionele aanpak wat al vlug resulteerde in ’n stroom patiënten die ook wilden behandeld worden.

Marc en Niels hopen nog een keer terug te komen en daar zijn wij allemaal erg blij mee.

In januari kwamen ook Maria en Hans, één van de opticiens echtparen die in november samen met een oogarts op diverse plaatsen in Gambia oogmetingen hadden gedaan, weer terug o.a. ook naar Jiboro om de brillen die in Nederland waren gemaakt af te leveren en af te passen en natuurlijk was iedereen blij om nu met hun nieuwe bril zo veel meer te kunnen zien. Waarschijnlijk is er in november weer een nieuwe missie van de Stichting Zienderogen want er zijn zoveel mensen met oogproblemen in Gambia.

In Lekkerkerk is er ook dit jaar weer een Paas Fair gehouden. De opbrengst was € 750,00. Dit bedrag wordt gebruikt voor het transport van de medicijnen die wij konden aanschaffen met een donatie van de Lutherse Kerk in Rotterdam.
Veel medische voorzieningen zijn gedoneerd door de Stichting Medic, het ziekenhuis Sint Jansdal en door de Stichting Safe 4now.

Rainbow Nursery School

Verder zijn we begonnen met de bouw van de nieuwe klaslokalen voor de Rainbow Nursery School en is de borehole bij de school gedrild. Voor de Rainbow Nursery School heeft de stichting CFTG, via Greet en Jan Jacobse uit Voorburg, dankzij bevriende sponsoren en met medewerking van de Voorburgse Stichting ABCD, ook dit jaar weer een donatie gekregen voor het maaltijdprogramma. Donaties komen binnen voor het door Fred Gotte opgezette sponsorproject voor de Rainbow Nursery School, hiermee kunnen we dit jaar de salarissen betalen voor de leerkrachten.

De Graaf Florisschool sponsort al een aantal jaren 5 kinderen, waarvoor ieder jaar een kleine of uitgebreide actie werd gevoerd om geld op te halen. Gedurende de 2 weken lopende actie, van 20 maart tot 4 april, is er in de klassen veel aandacht besteed voor het land Gambia, zijn ligging, zijn bewoners en hun leefomstandigheden.

4 april 2012 was de Gambiamarkt. Wat had iedereen z’n best gedaan!
De kinderen hadden koekjes, cakes en allerlei andere lekkernijen gemaakt, er was koffie, thee en limonade en er waren heel veel leuke dingen te koop, er werd muziek gemaakt en er was een talentenwedstrijd. De kinderen stonden achter kraampjes om dit alles te verkopen en wat was het leuk om te zien hoe enthousiast ze waren als ze weer wat haddenverkocht. De markt sloot om 1 uur en daarna zou de opbrengst geteld worden en Het totaal opgehaalde bedrag is: €. 1366,25.

Onze sponsorkinderen kunnen in ieder geval weer een jaar naar school.
De kinderen hadden schoenendozen gevuld met schoolmateriaal en speelgoed, ze leuk beplakt en deze dozen gaan nu in de container mee naar Gambia en worden straks uitgedeeld aan de kinderen van de Rainbow Nursery School.

Land – en tuinbouwprojecten

De rijstmaalmachine die wij konden worden aangeschaft is aan de vrouwencoöperatie overhandigd, nu kunnen de vrouwen de rijst op een makkelijke manier malen. De gemalen rijst wordt o.a. gebruikt voor pap voor de kinderen. De tractor met toebehoren is aangeschaft en staat klaar voor verzending naar Gambia, waar hij voor het regenseizoen in Jiboro aan zal komen en de boeren en de vrouwen gaat helpen met het omploegen van hun land zodat de opbrengst van de land- en tuinbouwbouwgronden groter zal zijn.

Jullie zien dat er weer veel is gebeurd in een vrij kort tijd.

De Stichting CFTG heeft van zoveel particulieren kleding, speelgoed, schoolmateriaal etc. gekregen wat nu getransporteerd wordt naar Gambia, dat het niet mogelijk is om iedereen persoonlijk te bedanken maar namens het bestuur maar zeker uit naam van de inwoners van Gambia wil ik graag iedereen heel erg bedanken!!!!!!!

Wij hopen van harte dat jullie ons willen blijven helpen want zoals ons motto is:

Hulp die niet gebaseerd is op het gevoel van een druppel op een gloeiende plaat, maar op de levenswijsheid van Moeder Theresa:

“Als je honderd mensen niet kan helpen, help er dan eentje”.

Samen met u hielpen wij er niet eentje maar vele en wij hopen er nog vele samen met u te kunnen en mogen helpen.

Ineke de Rijk
voorzitter

Gepubliceerd door Bestuur CFTG

De Stichting Care Foundation The Gambia is sinds 2000 actief in het dorp Jiboro en omgeving om de leefomstandigheden van de bevolking te verbeteren. Dat doen we door het bevorderen van een goede gezondheidszorg en een betere educatie. Financiële steun en kennisoverdracht is daarbij belangrijk. In de afgelopen jaren zijn er veel verschillende projecten opgezet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: