Nieuwsbrief – November 2012

Beste donateurs, sponsoren en belangstellende graag wil de st. CFTG jullie weer een beetje op de hoogte brengen van het laatste nieuws. 15 Oktober vertrokken wij weer naar Gambia / Jiboro. Wij zijn, Tafa, Ineke, Anke en Mirjam. Anke en Mirjam hebben voor 3 maanden onbetaald verlof opgenomen om zich in te gaan zetten voor div. projecten van de st. Care Foundation The Gambia.

Anke is verpleegkundige en Mirjam lerares Duits, beide komen al jaren in Gambia en zijn via via betrokken geraakt bij de st. CFTG. Zij wilden alle twee ondervinden hoe het is om zich in te zetten voor onze projecten en te ondervinden hoe het is om in ons dorp “Jiboro” te verblijven. Zij zijn er nu ruim 5 weken en hebben het best naar hun zin, voelen zich thuis en op hun gemak. Anke werkt voornamelijk op het Narang Health Care Centre, maar helpt ook Mirjam op de Rainbow Nursery en Mirjam geeft lessen op de Rainbow Nursery School en op de Jiboro Primary School en gaat ook de meisjes en de jongens op het skill centrum computerlessen geven, ja er zijn nu ook twee jongens die onderricht in naaien krijgen.

De eerste twee dagen zijn Ineke , Anke en Mirjam aan de kust gebleven omdat er de nodige boodschappen moesten worden gedaan voordat zij naar Jiboro zouden gaan, in Jiboro is n.l. weinig te koop. Mirjam’s school in Lelystad had Mirjam geld gegeven om schoolmateriaal te kunnen kopen en samen met Ineke en Tafa is zij naar een plaatselijke boekhandel geweest om te kijken wat er al zo te koop is. Gelukkig was er vrij veel wat goed gebruikt kan worden op de Rainbow Nursery en Mirjam kon dan ook veel leuk en nuttig materiaal kopen, zij noemde het een snoepwinkeltje.

Beladen met de nodige etenswaren en de koffers gingen we de volgende dag op weg naar Jiboro, de auto was vol en we konden helaas de schoolmaterialen niet meenemen, Tafa zou ze de volgende keer dat hij naar Jiboro zou komen, meenemen.

In Jiboro werden we met open armen hartelijk begroet, iedereen was blij om ons weer na zo’n lange tijd te zien. Aan Mirjam en Anke hun huisje laten zien waar zij de komende 3 maanden zouden gaan wonen, alle boodschappen uitgepakt en ons eerst maar geïnstalleerd. De temperatuur in Jiboro was een stuk hoger dan aan de kust zo tussen de 35 á 40 gr. dat was dan ook even wennen, ook ’s nachts bleef het goed heet en slapen was dan ook best wel een probleem.

Na het eerste gezamenlijk ontbijt met brood, uit onze eigen bakkerij, gingen we een rondje maken en werden Mirjam en Anke voorgesteld aan alle medewerkers van het health- en skill centrum. Daarna gingen we naar de Rainbow Nursery School om Mirjam en Anke daar voor te stellen.

Het nieuwe schoolgebouw was gebouwd maar het was een beetje een teleurstelling toen we aankwamen want we hadden gedacht, en ook gehoopt, dat alles geschilderd en opgeruimd zou zijn maar helaas dat was het niet, het was zogezegd, een puinhoop, heel veel moest er nog worden gedaan voordat we konden zeggen, het is klaar en af.

Terug naar het gastenverblijf hoe we het zouden gaan aanpakken, er moesten mensen worden ingeschakeld om mee te helpen dus kijken wie dat zouden kunnen zijn.
De volgende dag zijn we aan het werk gegaan, eerst alles leeghalen, er lag overal bouwmateriaal, hout, cement, stenen etc., leermateriaal en speelgoed stond overal en zat onder het stof en vuil.

Mirjam, Anke en de leerkrachten hebben zich bezig gehouden met het sorteren en schoonmaken van het leermateriaal en speelgoed en Ineke ging met hulp van een aantal mensen van het Health Centrum aan de slag met schilderen en buiten werd het puin opgeruimd.
3 Weken is er keihard gewerkt en werden er hele lange dagen gemaakt en dat in een temperatuur van bijna 40 gr. maar toen konden wij zeggen, Het is AF!!!!!

Alles was schoon, speelgoed was netjes gesorteerd en staat nu in bakken in de kasten en dozen in de berging, alle muren van de gebouwen zijn geschilderd en de ramen en deuren zijn van een kleurtje voorzien, buiten is het opgeruimd en nu kunnen de kinderen veilig spelen zonder dat zij in spijkers trappen of over stenen kunnen vallen. Lokalen zijn voorzien van leuke en leerzame posters, meegebracht door Mirjam en de kapotte schooltafeltjes en stoeltjes zijn vervangen door schoolmeubeltjes die zijn gedoneerd en getransporteerd uit Nederland. Het grotere klaslokaal wordt nu gebruikt voor de kleine kinderen, zij hebben nu de ruimte om te spelen.

Mirjam heeft de onderwijzers verteld hoe belangrijk het is dat er gespeeld en geknutseld moet worden, dit zijn ze helemaal niet gewend in Gambia en het was best wel moeilijk om dit over te brengen. Net zoals het ook moeilijk is te laten zien dat er ook op een andere manier lesgegeven kan worden, zonder schreeuwen, met geduld en met belonen in plaats van straffen als de kinderen iets niet begrijpen, maar gelukkig wordt ook dit nu begrepen en toegepast en de onderwijzers zijn verbaast dat de kinderen nu veel beter hun best doen, ze vinden het leuk om een plakplaatje in hun schrift te krijgen als beloning en natuurlijk willen ze allemaal heel veel plaatjes in hun schrift.

Narang Health Care Centrum

Sinds 3 maanden is er door het Ministry of Health een consultatie programma voor opgezet voor Moeders en Kinderen. Zij komen 1 p.m. met een grote groep verpleegkundigen en doctoren naar het health centrum, kinderen werden gewogen en gevaccineerd en bij de zwangere vrouwen werd de bloeddruk opgenomen en werden zij gewogen. Eventuele vragen worden beantwoord en indien nodig worden er medicijnen voorgeschreven.

In november zijn er meer dan 500 consultaties gedaan. Heel vroeg kwamen er al vrouwen met hun baby’s en kinderen naar het health centrum, want het is altijd moeilijk om transport te krijgen, de hele dag door was het een komen en gaan en een drukte van belang. Onder de mangoboom werd er van alles verkocht, want vaak moet men lange tijd wachten, het was dus een soort van catering. Het was geweldig om te zien hoe ons hele health centrum werd gebruik, zowel binnen als overal buiten zat men te wachten tot men aan de beurt kwam. Voor de vrouwen is het een soort van feestje, zij en hun kinderen zijn prachtig en heel kleurig aangekleed, het is echt een uitje voor hun, een sociale bijeenkomst en de laatste nieuwtjes worden uitgewisseld. Door dit consultatie programma worden er meer baby’s geboren op het health centrum en we zijn dan ook erg blij dat de st. Babyhope ons weer van heel veel kraampakketten heeft voorzien.


Wij allen zijn erg blij en trots om te zien hoe het Narang Health Care Centrum door zoveel bewoners uit Jiboro en de omgeving wordt gebruikt en dat wij erkenning krijgen van het Ministry of Health, want zij hebben hun maandelijkse consultatietracking verplaatst naar ons health centrum en een mooi compliment kregen wij van één van de verpleegsters die zei, Ik zou hier graag willen werken het is zo schoon en het ziet er zo mooi uit!

Mama’s Jiboro Skill Centrum

Ook hier gaat het goed, 20 meisjes zijn er nu en krijgen onderricht van 4 leraren. De afgelopen maanden hebben ze heel veel schooluniformen gemaakt voor de diverse scholen in de omgeving van Jiboro.
In november was het Tobaski, het offerfeest, dit is het belangrijkste feest voor de Moslims, een feest waarvoor als het mogelijk is men graag nieuwe kleding wil kopen, en ook hiervoor hebben onze meisjes veel kleding gemaakt. Het was een overweldiging aan kleurige kleding op Tobaski en zeer indrukwekkend om dit offerfeest mee te maken. Van heinde en ver komt men naar de familie om dit gezamenlijk te vieren en alles ligt dan ook voor een groot deel van de week, soms zelfs ook nog de week daarna, stil.

Floris Jozef School

Eén van de taken van het onderwijs is: opvoeden tot wereldburgers. Dit gebeurt niet alleen via de schoolse vakken, maar een blik in de omgeving, en zorg voor medemensen is ook een manier.

De Graaf Florisschool heeft 5 sponsorkinderen in het verre Gambia, waarvoor ieder jaar een kleine of uitgebreide actie werd gevoerd om geld op te halen.
Na overleg heeft het team afgesproken de sponsoring voort te zetten, hiernaast blijft dan ruimte om iets extra’s te doen voor de kinderen in Gambia of een heel ander project.

Gedurende de 2 weken lopende actie, van 20 maart tot 4 april, is er in de klassen veel aandacht besteed voor het land The Gambia, zijn ligging, zijn bewoners en hun leefomstandigheden.

Schoenendoosactie

Alle kinderen hadden een schoenendoos versierd en gevuld met nuttige en leuke spullen. Wat zullen de kinderen blij zijn in Jiboro! Allemaal bedankt!!!
Zie de onderstaande foto’s:

Gepubliceerd door Bestuur CFTG

De Stichting Care Foundation The Gambia is sinds 2000 actief in het dorp Jiboro en omgeving om de leefomstandigheden van de bevolking te verbeteren. Dat doen we door het bevorderen van een goede gezondheidszorg en een betere educatie. Financiële steun en kennisoverdracht is daarbij belangrijk. In de afgelopen jaren zijn er veel verschillende projecten opgezet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: