Nieuwsbrief – augustus 2009

Beste sponsor, donateur, vriend(in), belangstellende,

Wat gaat de tijd toch snel. Het is al weer 10 jaar geleden dat de Stichting Care Foundation The Gambia werd opgericht. 2009 is dus een jubileumjaar voor de Stichting CFTG.

Wat is er veel gebeurd en tot stand gekomen in die 10 jaar en dat allemaal mede door de hulp en steun die wij van jullie allemaal hebben gekregen. Geregeld hielden wij jullie op de hoogte van al het nieuws en de vooruitgang van de projecten en ook nu wil ik graag namens het bestuur verslag uitbrengen van het afgelopen jaar.

Tandartspraktijk en gezondheidscentrum

Na een paar maanden rust vanwege het regenseizoen in Gambia, zijn wij in oktober 2008 weer verder gegaan met de diverse projecten in Jiboro. Ook tijdens het verblijf in deze periode van Ineke en Tafa in Nederland is het niet echt rustig geweest. In die tijd werden er acties gehouden zoals een Boerderij Fair in Lekkerkerk, waar Albert en Anneliese de Haay en Jenny Snoei, zich al jaren voor inzetten. Voor een sponsordiner met veiling in Den Bosch hadden Ruud en Godelieve Ham hun restaurant De Blauwe Sluis ter beschikking gesteld. Beide acties hebben een behoorlijk groot bedrag opgebracht. De opbrengst van de Boerderij Fair werd gestort op de rekening van de Wilde Ganzen en het betekende dat er toen voldoende geld was binnengekomen om samen met de subsidie van de overheidsinstelling NCDO (Nationale Commissie Duurzame Ontwikkelingswerk) te gaan beginnen met de bouw van het skill centrum in Jiboro.

Met de opbrengst van het sponsordiner konden wij een behoorlijke voorraad medicijnen aanschaffen die mee konden met de container die gesponsord was door Ballast Nedam. In deze container ging de tandartspraktijk mee die door Alice Labruyère was gedoneerd. Met een aantal vrijwilligers is in september hard gewerkt om de praktijk te demonteren en om samen met alle andere goederen en materialen te laden in een container. Op de dag dat Ineke en Tafa weer naar Gambia vertrokken werd ook de container in Leiden opgehaald en in diezelfde week werd hij op de boot gezet voor transport naar de haven in Banjul. Ballast Nedam verzorgde het gehele transport.

Voordat de container met alle goederen in Jiboro aan zou komen moest er nog wel het een en ander gebeuren met het gebouw van de tandartspraktijk om zover klaar te zijn dat alles kon worden geïnstalleerd. Een paar weken is er heel hard gewerkt, geschilderd, betegeld etc. etc. Alles was op tijd klaar en toen Alice, Ton en Monique Beijk samen met hun kinderen Wendy en Jim naar Jiboro kwamen, konden wij beginnen met de installatie en dat viel niet mee. Gelukkig is ons bestuurslid Ton erg technisch en kon hij met heel veel hulp het voor elkaar krijgen. Voordat zij weer teruggingen naar Nederland werkte alles en heeft Alice ook nog een aantal patiënten kunnen behandelen.

De bedoeling is dat Alice geregeld naar Gambia/Jiboro komt om patiënten te behandelen. Dit jaar krijgen wij een nieuwe nurse, Sulayman, die een tandartsopleiding gaat volgen om zowel Alice te kunnen gaan assisteren alsook om eerste hulp te kunnen gaan bieden aan patiënten met kiespijn als zij er niet is.  Sulayman gaat een cursus volgen als laborant zodat hij ook kan werken in het laboratorium wat nu voorlopig is opgezet in het gastenverblijf van de tandartspraktijk.

Hopelijk is het mogelijk om volgend jaar een nieuw laboratorium te gaan bouwen. Inner Wheel Lelystad heeft dit project op zich genomen en probeert hiervoor de benodigde financiën bij elkaar te krijgen. Met dit nieuwe laboratorium kan de st. CFTG patiënten straks nog beter helpen. HIV/AIDS, malaria en andere testen kunnen dan worden uitgevoerd en er komt een consultatieruimte waar patiënten kunnen worden begeleid.

Sinds een paar weken werkt er nu 1 keer per week een dokter bij ons op het health centrum, Ineke Boussher. Ineke woont al 26 jaar in Gambia en heeft het TB en Leprose programma in Gambia opgezet. Ineke is gepensioneerd en kwam via iemand bij ons kijken en heeft aangeboden om voorlopig 1 dag in de week bij ons te komen werken en waarschijnlijk worden dit twee dagen. De Stichting CFTG is heel erg blij met dit aanbod. Ineke heeft heel veel ervaring en heeft uiteraard meer bevoegdheden dan onze staf en zo kunnen wij nog meer patiënten op het health centrum behandelen. Ook onze staf is erg blij met de kans die zij krijgen om meer te leren van iemand die zoveel ervaring heeft.

Wij kregen via René van Baest, die contact had gezocht met Insight The Gambia, een donatie van Van Driessen voor een nieuwe borehole en watertank. Van Driessen had gevraagd bij Insight The Gambia of de drie aangesloten stichtingen ieder een project wilden indienen, waaruit 1 project zou worden gekozen voor een donatie. Omdat het waterniveau in de bestaande put erg was gedaald en de watertank te klein was, had de st. CFTG dit project ingediend en gelukkig werd dit project uitgekozen. Nu met de nieuwe borehole en een extra watertank is dit probleem opgelost.

Omdat Ballast Nedam in de buurt van Jiboro bezig was met de renovatie van de doorgaande weg kwamen zij kijken of als er een ongeluk was met één van hun medewerkers zij terecht konden in het health centrum. Zo raakte ik met hen aan de praat over het buitenterrein op het health centrum dat ook nog aangelegd moest worden. Ballast Nedam heeft toen aangeboden om ons daarmee te helpen. 

Ballast Nedam had shovels en trucks beschikbaar. Heel veel trucks met latriet en basalt zijn er gebracht. De shovel heeft het hele terrein egaal gemaakt en het gravel erop uitgespreid, er kwam een wals om alles aan te stampen. De weg en voetpaden werden uitgelegd met cement strips en toen kon het basalt erop worden uitgespreid en glad geharkt. Trucks met aarde kwamen voor de gedeeltes die met gras en planten moeten worden aangelegd. Er was zoveel basalt dat bijna het hele terrein ermee kon worden gedaan en er niet veel meer betegeld hoeft te worden. Er is heel hard gewerkt.

Een mooi compliment kregen wij ook van één van de directeuren toen die kwam kijken. Hij zei, hier loopt een perfectionist rond, ik heb veel gezien maar dit nog nooit, zo mooi en goed verzorgt ziet dit Health Centrum eruit. Tja perfectionistisch is dit persoontje wel, soms best wel moeilijk voor onze staf, maar gelukkig heeft het ons nu geholpen om deze donatie te krijgen.

Nu geen zand, stof en modder meer in het Health Centrum. Het ziet er mooi uit en nooit hadden wij gedacht dat dit mogelijk zou zijn.

Kinder sponsorproject

De Graaf Floris School in Vogelenzang heeft in september een sponsorloop en een Afrika-avond gehouden. De opbrengst is gebruikt voor het betalen van salarissen voor de onderwijzers van de Rainbow Nursery School. Ook het schoolgeld werd voor een aantal kinderen betaald waarvan de sponsorouders waren opgehouden.

Helaas zijn een aantal sponsorouders opgehouden met het sponsoren van hun “sponsorkind”. Ook een aantal kinderen heeft de school verlaten. Sommige door familieomstandigheden bijvoorbeeld ouders zijn gescheiden en kind zit niet meer op school en niemand weet waar het kind nu is. Ja, helaas gebeurt dat ook in Gambia omdat er geen leerplicht en het daardoor erg moeilijk te achterhalen is waar de kinderen zijn.

Een aantal kinderen heeft nu eindexamen gedaan en nu is het aan de ouders en kinderen wat zij verder  gaan doen. De st. volgt de kinderen tot en met grade 12, dat is de laatste klas van het vervolgonderwijs. De st. hoopt dat de ouders, waarvan hun kind met goed gevolg eindexamen heeft gedaan een nieuw kind willen gaan sponseren zodat ook dit kind de kans krijgt om naar school te gaan.

Plan is om een studiefonds op te zetten waarmee de st. kinderen kan ondersteunen die door willen studeren, dit kan zijn bijvoorbeeld een computercursus maar ook het volgen van een verpleegstersopleiding.

Voedselprogramma Rainbow Nursery School

Voor de Rainbow Nursery School in Jiboro, hebben wij via Greet en Jan Jacobse uit Voorburg, dankzij bevriende sponsoren en met medewerking van de Voorburgse Stichting ABCD een donatie gekregen voor het opzetten van een voedselprogramma. Nu krijgen ongeveer 120 kinderen in ieder geval 1 goede maaltijd per dag. Hopelijk lukt het, om zoals ons is toegezegd, dat wij deze donatie voor de komende 3 jaar krijgen.

Skill Centrum

Zoals ik al eerder schreef zijn wij met de bouw van het skill centrum begonnen. De bouw is erg voorspoedig verlopen en nu ik dit schrijf is de timmerman bezig met het dak.

In oktober gaan wij weer verder met de afwerking, zoals de aanleg van elektra, het plafond, de plaatsing van ramen en deuren, schilderen en betegelen van de vloer. Het gebouw is groter dan gepland omdat wij er een community hall in wilden hebben die de bewoners van Jiboro kunnen gaan gebruiken voor bijvoorbeeld, vergaderingen, TV zoals voetbaltoernooien waarvoor zij anders naar Brikama moeten en andere evenementen. Daarvoor komen wij financiën te kort. Ook om de timmerwerkplaats en de toiletten te bouwen en voor de inrichting van het skill centrum komen wij geld te kort. Aanvragen zijn gedaan bij diverse stichtingen en hopelijk lukt het om tegels en verf gedoneerd te krijgen. Het terrein moet worden omheind en van een goede poort worden voorzien zodat alles veilig staat in het gebouw en op het terrein.

Op het skill centrum kunnen kinderen die geen kans hebben op vervolgonderwijs worden opgeleid tot naaister, timmerman en er worden computerlessen gegeven. Het centrum is open voor iedereen die iets wil leren dus ook ouderen die geen onderwijs hebben gehad hebben de mogelijkheid om te leren lezen, schrijven en rekenen.

Twee meisjes uit Jiboro die al een jaar in het kleine skill centrum hebben gewerkt en erg enthousiast zijn, volgen nu een cursus van een jaar in Bakau. Zij gaan straks les geven in het nieuwe skill centrum. Onze meisjes hebben deze kans gekregen doordat zij worden gesponsord door de Albert en Anneliese de Haay en Jenny Snoei, zij hebben weer een paar fairs gehouden en daarmee geld opgehaald.

Als het skill centrum straks open is hopen wij dat er sponsoren of donateurs zijn die ons willen helpen om de salarissen van de leerkrachten te kunnen gaan betalen of dat zij een kind willen sponseren of willen doneren aan ons studiefonds.

Met de verkoop van de gemaakte goederen van het skill centrum bijvoorbeeld kleding, meubels, sieraden en met de verhuur van de community hall probeert de st. geld binnen te krijgen voor de lopende kosten.

Vrouwentuinproject

Er is nog steeds een groot probleem met de watervoorziening op de tuin, te weinig water zorgt voor weinig oogst. Er kunnen ook niet zoveel vrouwen op werken.

Om aan de vraag naar meer water te voldoen heeft de Stichting CFTG een aanvraag ingediend bij de NCDO voor een solar water irrigatie project. Deze aanvraag is goedgekeurd door de NCDO. Het hele project kost € 49.554,00 waarvan de helft door de NCDO € 24.777, 00 wordt gesubsidieerd, de andere helft moet de st. zelf opbrengen. Uiteraard is dit voor ons een heel bedrag. Aanvragen zijn gedaan bij diverse stichtingen. Wij hopen van harte dat het ons lukt om met acties en donaties dit bedrag voor het eind van het jaar bij elkaar te krijgen, want wij hebben 1 jaar de tijd om het project op te zetten.

Het is zo’n belangrijk project omdat hiermee de vrouwen voor een groot deel kunnen bijdragen in de kosten van het levensonderhoud van de familie. Zij kunnen het schoolgeld voor hun kinderen betalen, zorgen voor een goede gezondheidszorg en omdat zij een deel van de opbrengst voor eigen gebruik hebben wordt hun voedselpakket verbeterd en voldoende voedsel betekent een gezonder leven.

Jullie zien er is weer heel veel gerealiseerd in het afgelopen jaar en dat mede door alle hulp die wij van jullie  mochten ontvangen. Om ook de komende jaren onze projecten te kunnen continueren vragen wij JULLIE HULP. Hulp die niet is gebaseerd op het gevoel van een druppel op een gloeiende plaat, maar op de levenswijsheid van moeder Theresa: “Als je honderd mensen niet kunt helpen, help er dan eentje.”

Samen met jullie hielpen wij er niet eentje maar vele en wij hopen er nog vele samen met jullie te mogen helpen.

Ineke de Rijk
Voorzitter

Gepubliceerd door Bestuur CFTG

De Stichting Care Foundation The Gambia is sinds 2000 actief in het dorp Jiboro en omgeving om de leefomstandigheden van de bevolking te verbeteren. Dat doen we door het bevorderen van een goede gezondheidszorg en een betere educatie. Financiële steun en kennisoverdracht is daarbij belangrijk. In de afgelopen jaren zijn er veel verschillende projecten opgezet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: