Afscheid Ineke de Rijk

Op 22 juni 2019 hebben wij officieel afscheid van Ineke de Rijk.
Zij is oprichter geweest van de Care Foundation The Gambia.

Mirjam Abbes

Beste vrienden, sponsoren en donateurs van de Stichting,

Graag wil ik me aan jullie voorstellen. Ik ben Mirjam Abbes, 58 jaar oud, moeder van vier kinderen en docent op een middelbare school in Lelystad. Sinds 1 januari ben ik de nieuwe voorzitter van de Stichting Care Foundation The Gambia. En daarmee neem ik het stokje over van Ineke de Rijk. Ik ken Ineke sinds 2012 en sinds die tijd ben ik ook werkzaam voor de Stichting. Vooral voor de scholen in Jiboro en met name de school voor kinderen met een beperking. Met mijn werk in Nederland heb ik het zo kunnen regelen dat ik 18 weken per jaar in Gambia aanwezig kan zijn.

Nu komen daar voor mij nieuwe taken bij als voorzitter. Dat vind ik spannend. Ook al ben ik al maanden bezig om me in te werken ik weet nog lang niet alles. Het is wel fijn om op een grote groep vrienden van de Stichting terug te kunnen vallen. Ik hoop dan ook dat iedereen aan de Stichting verbonden wil blijven. Het werk dat we met z’n allen doen is zo ontzettend belangrijk. Gambia is erg aan het veranderen maar onze hulp blijft voorlopig nog nodig.

Ons HC bestaat nu 20 jaar en is dringend aan een flinke renovatie toe. Dus als bestuur werken we nu naar een benefietavond in juni toe om genoeg geld binnen te krijgen om dit te realiseren. We houden iedereen daarvan op de hoogte.

Ik hoop iedereen een keer in Jiboro te ontmoeten.

Met vriendelijke groeten, Mirjam Abbes

René van Baest

Mijn naam is René van Baest, ik ben 57 jaar, woon in Brabant en ben projectmanager bij een HRM dienstverlener. Alweer 14 jaar geleden had ik samen met mijn werkgever mijn eerste project in Gambia. Bij het Health Centre in Jiboro hebben we destijds een meganische waterpomp aangelegd voor watervoorziening bij het ziekenhuis en bewoners van het dorp. Al de jaren daarna ben ik met veel genoegen trouw en met veel waardering alle projecten van Care Foundation The Gambia blijven volgen. Er is in het verleden veel goed werk verricht. Onlangs is mij gevraagd een bestuursfunctie bij de stichting te aanvaarden. Samen met de nieuwe voorzitter en onze vaste projectmanager in Gambia gaan we proberen het goede werk in de toekomst voort te zetten. Daar hebben we uiteraard uw hulp dringend bij nodig.

Jaarverslag 2018

Haarlem 16 december 2018
Jaarverslag 2018

Beste sponsoren, donateurs, vrijwilligers en belangstellende,

Nog even en dan is ook 2018 alweer voorbij, de tijd gaat zo snel. Ook de afgelopen 20 jaar waarin ik ,Ineke de Rijk, voorzitter van de St. Care Foundation The Gambia mocht zijn, zijn eigenlijk omgevlogen. Op 1 januari 2019 zal ik het stokje overdragen aan een nieuwe voorzitter Mirjam Abbes. Sommige van jullie kennen Mirjam al want zij is de coördinator van de kindersponsorprojecten en van de school voor kinderen met beperking. Dit is dan ook de laatste nieuwsbrief die jullie van mij ontvangen. In de afgelopen 20 jaar heb ik veel nieuwsbrieven en jaarverslagen gemaakt om jullie op de hoogte te houden over de projecten. In die afgelopen jaren heb ik ook heel veel mensen ontmoet in Jiboro en Kotu en veel zijn goede vrienden geworden.

Mijn eerste kennismaking met Gambia was met een vakantie in 1996, zag toen het verschil van hoe mijn kinderen naar school gingen in Nederland en hoe de kinderen in Gambia naar school gaan, als ze al naar school gaan. In Nederland moeten kinderen naar school, in Gambia is geen leerplicht, wat betekend dat er heel veel ongeletterde zijn. Onderwijs in Gambia staat op een heel laag niveau en doorleren is helemaal een groot probleem. In Nederland kunnen kinderen allerlei sporten en leuke dingen doen. In Gambia is dat moeilijk omdat er vaak geen geld voor is want de eerste levensbehoefte, eten, gaat voor. Er is in Nederland een goede gezondheidszorg, ja er wordt hier vaak geklaagd , maar vergeleken met een ontwikkelingsland hebben wij het zo ontzettend goed !

Na een aantal keren terug te zijn geweest naar Gambia besloot ik dat ik iets wilde doen voor de bevolking van Gambia en dan zeker voor de kinderen. En 1998 waagde ik de sprong om naar Gambia te gaan en het was een sprong in het diepe want wat wist ik van ontwikkelingswerk, helemaal niets ! Was ook een sprong in het diepe om in een zo’n ander land te gaan leven want er is zo’n groot cultuurverschil, zo’n andere denkwijze maar dat zie je niet zo als je zo enthousiast bent om te proberen iets van de grond te krijgen.

Ik ontmoette Tafa Jarju, die mij meenam naar zijn dop Jiboro, een dorp in het binnenland, tegen de Senegalese grens. Een dorp met toen zo’n 1500 inwoners, met een lagere school en een kleuterschool. Toen wij daar waren hoorde wij dat er een meisje was overleden omdat er geen gezondheidszorg was in het dorp, het dichtstbijzijnde ziekenhuis was in Brikama, 40 km. verderop. Er was toen nauwelijks transport, de weg was vaak onbegaanbaar zeker in het regenseizoen. Ook voor vrouwen die in verwachting waren en die moesten bevallen was het een heel groot probleem om op tijd in het ziekenhuis in Brikama te komen. Toen ik dit hoorde zei ik tegen Tafa: Wij moeten proberen om daar iets aan te doen.

Zo zijn wij begonnen met het opzetten van de St. Care Foundation The Gambia!!!!!

Met vallen en opstaan en vaak drie passen vooruit en twee achteruit zijn er in de afgelopen 20 jaar veel projecten opgezet. Makkelijk was het zeker niet, kreeg ook zelf te maken met diverse gezondheidsproblemen. Tig keren malaria gehad waardoor ik waarschijnlijk doof ben geworden aan één oor, en juist mijn goede oor want mijn andere had al een gehoorprobleem. Maar nu met twee gehoorapparaten kan ik weer redelijk horen. Kreeg de nodige infecties en moest geopereerd worden aan mij knie omdat daar een vleesetende bacterie inzat, waren net op tijd want hij had zich een weg gebaand naar mijn knieschijf.( is ook goed gekomen hoor)En een schorpioen vond dat ik in zijn weg zat en gaf mij dus een steek, was geen dodelijke schorpioen maar wat deed het pijn, het gif gaat door je hele lichaam en je weet niet waar je het zoeken moet, maar ook dat is weer goed gekomen. Ondertussen gingen we gewoon door met het realiseren van de diverse projecten. Projecten die alleen maar mogelijk waren door alle hulp die wij mochten ontvangen van donateurs en sponsoren, van kerken, studenten en scholen en van vrijwilligers die zich hebben ingezet voor acties en fairs. Verf en bouwmaterialen, schoolmeubilair, schoolmaterialen, inrichtingen voor het health centrum en tandartspraktijk, skill centrum en de scholen werden verzameld en per containers verstuurd .

Ik mocht in Jiboro gastvrouw zijn voor vrijwilligers die een aantal weken / dagen meehielpen met bouw van het health centrum, skill centrum, tandartspraktijk en meehielpen met schilderen, schoonmaken en inrichten. Het gastvrouw zijn was erg gezellig , ontbijten , lunchen met z’n allen en s‘ avonds gingen de nodige biertjes, Julbrews, erdoor heen . In Jiboro is geen bier te koop en wij moesten op bierjacht in Brikama want in de begin jaren kon je ook daar geen bier in de supermarkt kopen, dus via achterafstraatjes konden we de voorraad weer aanvullen. Dit is maar een kleine greep want er is zoveel meer te vertellen over deze jaren. Maar het belangrijkste is is dat er heel veel is gerealiseerd met zoveel hulp en ondersteuning waar ik en ook ons bestuur en zeker de bevolking heel erg dankbaar voor zijn.

Met z’n allen hebben we Jiboro op de kaart gezet!!!!!!!!

Er is nu een health centrum, laboratorium , tandartspraktijk, een skill centrum, een rijstmaalmachine, een bakkerij, een vrouwengroentetuin , een school voor kinderen met beperking en een kindersponsorproject.Veel baby’s zijn geboren in het health centrum en veel patiënten uit Jiboro en omliggende dorpen krijgen nu de gezondheidszorg die zij nodig hebben.

Het is niet alleen het realiseren van een project maar gebouwen moeten ook worden onderhouden, salarissen moeten worden betaald aan de staf en medicijnen moeten worden aangeschaft. Een aantal dingen van het health centrum zijn aan renovatie toe. Materialen in Gambia slijten snel door vocht en hitte en tijdens het regenseizoen is er veel onweer en storm waardoor veel schade ontstaat.

Gelukkig is het solar systeem voor de energie voorziening van het health centrum door een donatie gerenoveerd en beschikt het health centrum weer over elektra. Een deel van de toiletten en douches konden door een donatie worden gerenoveerd, maar een deel moet nog worden gerenoveerd. Ook alle waterleidingen vanaf de watertoren die zijn doorgeroest moeten worden vervangen. Veel staat er nog op de lijst wat er moet worden gerenoveerd.

Veel werk/ geld zal er altijd nodig zijn om alles in een goede staat e houden. De St. CFTG hoopt dat het health centrum ook de komend jaren de zorg kan blijven geven.

Omdat wij een donatie kregen krijgen de kinderen op de school met beperking nu iedere dag ontbijt. Met een andere donatie is er een skill centrum op de school gerealiseerd waar de oudste kinderen, ook de kinderen met een verstandelijke beperking, les krijgen in timmeren. Met het leren van een vak kunnen zij later in hun eigen onderhoud voorzien.

Ik ben dankbaar voor alles wat ik heb geleerd en mee heb mogen maken. Dankbaar dat jullie mij en de St. CFTG vertrouwde.

Wil iedereen bedanken maar zeer zeker Tafa Jarju want zonder hem waren de projecten niet gerealiseerd. Wil de bevolking van Jiboro bedanken dat ik een deel van hun mocht zijn en zo een beetje hun cultuur mocht leren kennen.

Wil mijn familie bedanken voor alle steun die zij mij hebben gegeven.

Wil mijn vrienden bedanken dat ik bij hun mocht logeren als ik over was uit Gambia toen ik geen huis meer had in Nederland.

Maar ik heb nog 1 laatste wens, zou daarvoor heel graag aan jullie willen vragen om dat samen met mij te doen.

Ik zou zo graag nog 1 project willen realiseren en dat is de schooltuin voor de School voor Kinderen met Beperking.

Omdat het voor kinderen met beperking heel moeilijk is om aan een baan te komen wil ik graag de schooltuin opzetten. Met deze tuin kunnen de kinderen van de school leren hoe zijn diverse groentes moeten verbouwen en hoe zij fruitbomen moeten onderhouden. Met de kennis die zij hiermee opdoen kunnen zij later in hun eigen onderhoud voor zien.

Mag ik dus bij jullie aankloppen om mij met dit afscheidscadeau te helpen?

ING : NL69 INGB 0002 3228 98 t.n.v. St. Care Foundation The Gambia . tgv. Schooltuin

Wens het bestuur Mirjam Abbes, Rene van Baest en Tafa Jarju veel succes, veel wijsheid en veel doorzettingsvermogen.

“Als je honderd mensen niet kunt helpen, help er dan eentje.”

Samen met jullie hielpen wij er niet eentje maar vele en de St. CTG hoopt er nog vele samen met jullie te mogen helpen.

Dank jullie voor alle jaren.

Ineke de Rijk
Herman van den Berghstraat 38
2025 GS Haarlem
Mobiel: 0682630062
E-mail:inekederijk@gmail.com


Beste sponsoren, donateurs en belangstellenden van de St. Care Foundation The Gambia,
Bijgaand de laatste nieuwsbrief met betrekking tot de School voor Kinderen met Beperking van juli 2018

Zo dankbaar wat er in de afgelopen 1 1/2 jaar is gebeurd en dat het ZO GOED GAAT!!!!!!
Dat onze droom om iets voor deze kinderen te doen wordt waargemaakt en dat ook mede door sponsoren en donateurs.
Ik hoop namens de kinderen dat jullie ons blijven ondersteunen. En dat wij een spaarpotje kunnen maken voor extra uitgaven,. Om de kinderen iedere dag een ontbijt te kunnen geven, om in de de transportkosten te kunnen gaan voorzien, om het jaarlijkse schoolreisje te blijven doen.
En als jullie misschien een laptop hebben die je niet gebruikt dan kunnen onze kinderen die heel erg goed gebruiken.
Geef jullie nog even het bankrekeningnummer en hoop dat jullie een donatie willen doen!
Namens de kinderen alvast heel hartelijk dank!!!!!!

Vriendelijke groeten,

Ineke de Rijk

voorzitter

Rekening nummer: NL69 INGB 0002322898 tnv. St. Care Foundation The Gambia . ovv "sskb Jiboro"
En mochten jullie dus een laptop voor ons hebben neem dan even contact met mij op.Juli 2018

Nieuwsbrief juli 2018 School voor Kinderen met Beperking in Jiboro

Beste vrienden en sponsoren,

Afgelopen maandag hebben de leraren de deuren van de school weer gesloten voor een welverdiende zomervakantie. Zelf ben ik al een maandje thuis, maar ik beleef de laatste schooldag altijd alsof ik er zelf bij ben.

Zo aan het eind van het schooljaar is het altijd goed om te overdenken wat we het afgelopen jaar bereikt hebben. Wat voor een school zijn we nu? Is dit wat we ervan verwacht hadden? Is dit wat de dove en verstandelijk beperkte kinderen nodig hebben? En vooral: hoe gaan we volgend schooljaar verder?

De maandagochtend is het enige gezamenlijke moment van de week. Dan herhalen de kinderen alle gebaren die ze kennen. Ze kennen er nu ongeveer 150. Ik heb een document voor de laptop gemaakt met van elk gebaar een plaatje en het woord. Iedereen wil als eerste het goede gebaar bij het plaatje maken, dus die competitie maakt het erg levendig en gezellig.

Dit document gebruiken we niet alleen op de maandagochtend, maar ook op de andere dagen.
De jongere leerlingen kunnen alleen of met z’n tweeën de gebaren zelf oefenen. De oudere leerlingen werken ook met het document maar dan zonder de woorden erbij. Die moeten ze opschrijven in hun schrift. Voordeel van de laptop is dat kinderen zelfstandig werken. Ik heb er zoveel moeite voor moeten doen om de kinderen zover te krijgen. Ze hebben altijd de neiging om te wachten tot je naast ze staat. Dan gaan ze hun werk pas doen. Maar met zoveel verschillende niveaus is dat onhaalbaar. Dus persoonlijk ben ik erg blij met deze mijlpaal. We hebben nu twee laptops tot onze beschikking. Dus we hopen nog op een derde. Ja en net als in Nederland hebben kinderen heel snel door hoe een laptop werkt.

In de 8 weken dat ik op school was heb ik weer veel vooruitgang gezien. Bij de leerlingen en bij de leraren. De kers op de taart was in deze periode het uitje met de kinderen. We zijn met z’n allen naar Paradise Beach geweest en hebben enorm genoten. Zwemmen, scheppen, voetballen, eten en drinken. Eerst bang zijn voor het water en daarna ons angst inboezemen door te ver het water in te gaan. Ik was blij dat Martin, mijn man erbij was. We kwamen ogen te kort. En dan blijkt opeens Fatou verdwenen te zijn. Alle gasten die op het stand waren hebben geholpen met zoeken. En Fatou vonden we terug op de parkeerplaats.

In de laatste week hebben drie leerlingen van mijn school in Nederland meegeholpen op school. Net klaar met hun eindexamen en enorm enthousiast. Een hele leuke ervaring. Ik had de gelegenheid om ze in te zetten in een één op één situatie. Dus de leerling die nog steeds moeite had met het schrijven van de getallen heeft dat na een week toch maar geleerd. Of het superslimme meisje, dat eigenlijk aandacht te kort komt leert nog meer woorden schrijven en heeft het gevoel dat er tijd aan haar besteed wordt. Leren tellen met een dobbelsteen en echte pinda’s. Maskers maken met heel veel glitters. Leren tandenpoetsen. En wie was het meest enthousiast: de leraar. Hij heeft in deze week gezien hoeveel we kunnen bereiken met de kinderen en dat heeft hem weer energie gegeven om verder te gaan. En dan vooral op de weg, die hij niet gewend is.

Maar er zijn ook moeilijke momenten. Het meisje dat zwakbegaafd is en toch niet meer van haar ouders naar school mag komen omdat ze niet willen dat ze gebarentaal leert. Het meisje dat in een dorp ver weg woont en niet met ons vervoer gehaald kan worden en niet elke dag zelf naar school kan komen. Het meisje, dat met haar moeder mee naar Senegal gaat en daardoor weken niet op school kan komen. Het is zo belangrijk dat de kinderen er elke dag zijn. Maar helaas lukt dat niet altijd.

Een ander punt van zorg zijn de financiën. Deze kinderen kosten veel meer dan we van tevoren gedacht hadden. Vooral het vervoer elke dag, benzinekosten en chauffeur, is een enorme kostenpost. Volgend schooljaar willen we elke dag ontbijt verzorgen. En het schooluitje is zeker iets dat we elk jaar willen herhalen. Dat hebben we dit jaar kunnen doen door een extra donatie.

Om dan toch antwoord proberen te geven op de vragen waarmee ik begon:
We zijn een school waar kinderen tot hun recht kunnen komen doordat ze werken op hun eigen niveau. Er wordt nadruk gelegd op zelfstandig werken. We hebben gelukkig de beschikking over heel veel materiaal.
Waar we nu na anderhalf jaar staan had ik niet verwacht, maar wel gehoopt. Ik besef dat ik dat met name te danken heb aan de leraren, die graag willen leren en samenwerken. Tegelijkertijd weet ik dat het nog heel veel beter kan. Maar dat is een mooie uitdaging.
En dan de toekomst. Volgend jaar kunnen we door een nieuwe sponsor een skillcenter binnen school gaan openen. Dat betekent dat de 5 oudste jongens houtbewerking gaan leren op één dag in de week. En Ndumbeh gaat een naaicursus doen op diezelfde dag. Het afgelopen jaar schoot me vaak door mijn hoofd: we leren deze kinderen nu wel van alles, maar hoe komen ze als dove of zwakbegaafde nu ooit aan een baan? Met dit skillcenter hoop ik een oplossing voor dit probleem te hebben gevonden.

Beste vrienden, bekenden en sponsoren. Hartelijk dank voor jullie steun. Ik hoop dat we ook volgend schooljaar op jullie steun mogen rekenen

Groeten, Mirjam Abbes

Klik hier om naar de galerie te gaan.


Beste contact van Stichting Care Foundation The Gambia,

Vanaf 25 mei 2018 is het verplicht dat contacten van stichtingen, verenigingen en bedrijven hiervoor expliciet toestemming geven. Vandaar bij deze onze vraag aan u of u ermee instemt dat we u 2 a 3 keer per jaar met een beknopte e-mail informeren over ons werk, middels een nieuwsbrief en/of actie bericht. Als u daar ja op antwoord dan staat u ons toe uw naam en e-mail adres op te slaan en voor de beschreven acties te gebruiken. Voor onze donateurs vragen we daarbij ook toestemming om uw bankgegevens op te slaan en te gebruiken voor de door u toegestemde incasso's. Voor onze contacten waarmee we werkinhoudelijk communiceren vragen we ook om toestemming te geven de daarvoor relevante gegevens op te laan en voor de werkinhoudelijke communicatie te gebruiken (in ieder geval e-mail en skype adres, en, afhankelijk van de relatie en de benodigde communicatie, telefoonnummers, adres en dergelijke). Met simpelweg een e-mail aan ons kunt u uw toestemming(en) op ieder gewenst moment weer intrekken.

Indien u ons niet antwoord dan mogen wij uw e-mailadres en naam niet meer opslaan in ons systeem. Het is dus nodig om vanuit uw kant actie te ondernemen en ons te antwoorden, gewoon met een 'reply' naar dit e-mail adres (inekederijk@gmail.com). Ik hoop dan ook van harte dat u daarvoor even de moeite neemt door bijvoorbeeld te antwoorden:

'Ik geef Stichting Care Foundation The Gambia toestemming om mijn naam en e-mailadres op te slaan in haar gegevens en deze te gebruiken voor enkele communicaties naar mij toe, zoals nieuwsbrieven en actieberichten, over het werk van deze stichting, per jaar. Ik kan op ieder gewenst moment deze toestemming intrekken door hierover een e-mail te sturen aan St. Care Foundation The Gambia.

Ik wil u bij voorbaat heel hartelijk bedanken voor uw toestemming. Wij kijken ernaar uit om u, enkele keren per jaar, met korte berichten en nieuwsbrieven te informeren over ons werk.

Hartelijke groeten,

Ineke de Rijk
Voorzitter
Stichting Care Foundation The Gambia

Welkom op de website van de Stichting Care Foundation The Gambia en hartelijk dank voor je interesse.

De Stichting Care Foundation The Gambia is sinds 2000 is actief in het dorp Jiboro en omgeving om de leefomstandigheden van de bevolking te helpen te verbeteren.
In de afgelopen jaren zijn er heel veel projecten opgezet, welke allemaal zeer succesvol zijn.
Al deze projecten en doelstellingen kan de stichting Care Foundation The Gambia echter niet zonder
UW HULP opzetten. Hulp die niet gebaseerd is op het gevoel van een druppel op een gloeiende plaat, maar op de levenswijsheid van Moeder Theresa:

"Als je honderd mensen niet kan helpen, help er dan eentje".

Samen met U hielpen wij er niet eentje maar vele en wij hopen er nog vele samen met U te kunnen en mogen helpen.
Als je de St. Care Foundation The Gambia wilt steunen via een leuke omweg dan kan dat ook!
Via gratis doneren!!!
Meld je aan bij goededoelshop.nl en kies als goed doel voor onze stichting. Het aanmelden is erg eenvoudig en doe je binnen een paar minuten.

Gratis doneren door te shoppen bij jouw favoriete webshops! Via goededoelshop.nl kun je shoppen bij ruim 300 bekende webshops (Bol.com, Zalando, Media Markt, etc.) en gaat er per aankoop een donatie naar jouw goede doel! Je shopt zo bij dezelfde winkels voor dezelfde prijzen en je doneert zonder dat het je iets extra kost!

Hoe werkt het?


1) Ga naar www.goededoelshop.nl en klik op “Log in”.

2) Klik op “Ik ben nieuw” en maak een account aan.

3) Kies bij “goede doelen” je favoriete doel en ga door naar “Shops”.

4) Kies je favoriete webshop.

*Na het shoppen krijg je een bevestigingsmail van de webshop met de bevestiging van je aankoop én een mail

van goededoelshop.nl met de hoogte van jouw donatie.

Begin hier met shoppen!

Vanaf heden vind u ons ook facebook.


http://www.facebook.com/Stichting.CFTG

English Version

Click here to see this site in English

Laatste wijziging op dinsdag 30 juli 2019 om 10:57:43 uur.